Конкурс для студентів – Look of New Generation

31.10.2017

Про конкурс

Глобальний договір ООН в України, Українська асоціація з розвитку менеджменту та бізнес-освіти, Київська Бізнес Школа та Академія праці, соціальних відносин і туризму проводять конкурс “Погляд нового покоління – 2019” (Look of New Generation). Глобальний договір ООН бере участь у конкурсі третій рік поспіль (з 2017 року).  

Конкурс спрямований на проактивне залучення студентських команд, які працюватимуть над вирішенням проблеми відтоку людського капіталу за межі України, як складової цілі №8 Цілей Сталого Розвитку 2030.

Програма фіналу конкурсу.

Дата: 16 грудня.

11:00-11:30 – відкриття. Вступне слово представників бізнес-партнерів (ДТЕК, Альфа-банк, Kernel, Молочний альянс, Енергоатом) та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

11.30-13.30 – презентації команд фіналістів

13.30-14.00 – кава-пауза 

14:00-15:30 – нагородження найкращих команд

Локація: Академія ДТЕК, Unit city, Київ, вул.Дорогожицька, 3.

 

Проблематика

В Україні зменшилась кількість працездатного населення на 32% за останні 29 років. 

За 20 років кількість школярів скоротилася на третину. Відбулась значна зміна вектору в після-шкільній освіті: у 1990-ті роки кількість осіб, які навчалися у профтех училищах перевищувала кількість тих, хто навчався у ВУЗі в 4-ри рази. Сьогодні, навпаки, кількість студентів ВНЗ перевищує показник тих, хто навчається у профтех училищах у 6 разів. Студенти вчаться на ІТ-фахівців, юристів, управлінців (92%), технарів (8%). 

Спостерігається значний відтік людського капіталу за кордон: 6,3 млн. осіб виїхало лише у 2017-2018 рр. Тільки податків могло б залишитися в Україні більше 18 млрд доларів! 

Якість освіти не відповідає вимогам бізнесу: у перший рік роботи звільняється 19% усіх прийнятих на роботу, 50% з яких є молодь до 35 років. Нове покоління є іншим: не сприймаються цінності попередніх поколінь, необхідні зацікавленість та сенс.

Партнери

Енергоатом

Молочний альянс

Альфа-Банк Україна

ДТЕК

Kernel

Вимоги для участі 

До участі в конкурсі приймаються студентські команди з вищих навчальних закладів. Кількість команд з одного навчального закладу не обмежена. Кількість учасників команди – до 7 осіб.

Команда може обрати вирішення проблеми з боку одного чи декількох/всіх стейкхолдерів (держава, бізнес, суспільство, університети, міжнародна спільнота тощо) та відповісти на питання: 

  • Яким може бути вирішення проблеми нестачі персоналу?
  • Хто буде працювати на підприємствах України надалі (у перспективі 5-10-20 років)?
    • За поколінням: покоління Х, Z, Y?
    • За країною походження: українці чи інші національності?
    • За гендером
  • Яким чином вирішується проблема відтоку людського капіталу в інших країнах? Чи можемо ми застосувати досвід інших країн?
  • Хто в Україні та за кордоном може вирішити проблему нестачі персоналу? 
  • Чи можливо зробити привабливою українську промисловість?

Команда повинна зануритися в проблему нестачі персоналу в українській промисловості, галузях надання послуг, агропромисловості, ІТ, тощо; ознайомитися з зарубіжним досвідом; розробити дорожню карту проекту забезпечення зростання зайнятості, гідної оплати праці та/або зменшення міграції молоді за межі України для бізнесів (компаній)/органів влади/ГО/ЗВО чи інших стейкхолдерів;  Дорожня карта може містити відповідну кадрову стратегію бізнесу/установ освіти/громади/держави.

Карта повинна містити такі основні елементи: 

  1. обґрунтування проблеми; 
  2. мету; 
  3. принципи; 
  4. визначення структурної декомпозиції (шляхи, підцілі (завдання), часові рамки, відповідальних за реалізацію тощо);  
  5. план дій та бачення внеску у їхню реалізацію бізнесів та інших стейкхолдерів, заінтересованих у проекті; 
  6. етапи та механізм реалізації карти; 
  7. обґрунтування доцільності запровадження обраних напрямків та вирішення поставлених завдань (проблеми) відповідно до можливостей (фінансових, кадрових, техніко-технологічних тощо);  
  8. варіанти залучення (канали комунікації) та реалізації (способи взаємодії) зацікавлених  осіб; 
  9. критерії оцінки ефективності досягнення поставлених завдань та очікувані економічні та соціальні ефекти.  

Реєстраційну форму надсилайте на адреси:

[email protected]; [email protected]

Подача заявок:  до 10 жовтня 2019 р.

Фінал конкурсу: 16 грудня 2019 р.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter