Закликаємо Верховну Раду України заборонити азбест та запустити циркулярну економіку задля відновлення України

04.05.2022

Глобальний договір ООН в Україні закликає Верховну Раду України виконати два євроінтеграційні зобов’язання: повністю заборонити використання азбесту та ухвалити законопроєкт 2207–1Д «Про управління відходами».

В Україні досі дозволене використання в будівництві азбесту — токсичного канцерогенного мінералу, який заборонений у 70 країнах світу, у тому числі — у ЄС.

Міжнародне агентство із вивчення раку (МАВР) класифікує всі види азбесту як канцерогени I групи («доведена канцерогенність для людини»), що спричиняють такі професійні захворювання, як азбестоз, рак гортані, бронхів і легенів, яєчника, а також злоякісну мезотеліому плеври, очеревини, перикарда.

З огляду на небезпечну дію хризотилового азбесту на здоров’я людей, виробники розвинених країн нині використовують його безпечний замінник на основі волокон поліхлоралкоголю та целюлози. Але Україна й далі імпортує канцерогенну сировину з Російської Федерації та Казахстану.

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Міністерство охорони здоров’я України до 30 жовтня 2021 року повинно було імплементувати Директиву 2009/148/ЄС, яка забороняє використання всіх видів азбесту та азбестовмісної продукції на території ЄС.

Сьогодні про заборону азбесту зазначено в законопроєкті № 4142 «Про систему громадського здоров’я» від 22 вересня 2020 року, який пройшов перше читання, й ми підтримуємо саме цю норму.

На сьогодні листи підтримки щодо збереження редакції статті 27 законопроєкту № 4142 у повному обсязі та припинення використання азбесту й азбестовмісних матеріалів в Україні надійшли до Верховної Ради України від парламентарів із Великої Британії, незалежної міжнародної академії Collegium Ramazzini, Європейської федерації будівельників і деревообробників та Професійної спілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України.

Однак, незважаючи на те, що Росія зруйнувала 30 % інфраструктури вартістю $100 млрд, підприємства не поспішають переобладнуватись на виробництво безазбестових товарів. Російсько-казахське лоббі розміщує пропагандистські борди в урядовому кварталі «СТОП ЗАБОРОНУ ШИФЕРУ»!

Фото зроблене 03 травня 2022 року. Автор — Денис Павловський

Чи може статися так, що міста, які зруйнувала російська армія, ми будемо відновлювати токсичним азбестом із Росії? Так, якщо сьогодні не заборонити азбест в Україні на законодавчому рівні.

«Серед євроінтеграційних зобов’язань України — негайна заборона використання азбесту та імпорт товарів на його основі. На засіданні громадської ради при Міндовкілля це рішення було прийняте одностайно. Нас також підтримали депутати Парламенту Британії щодо цього питання. Справа лише за депутатами Верховної Ради, які в непростий для країни час повинні приймати необхідні рішення», — стверджує Денис Павловський, голова ГО «Агенція з хімічної безпеки».

Вибухи ракет і боєприпасів та накопичення мільйонів тонн металобрухту й будівельного сміття спричиняють значну екологічну та кліматичну шкоду довкіллю України. Десятки міст України очікують на деокупацію, розмінування та відбудову. Дуже важливо сьогодні закласти законодавче підґрунтя, яке зробить відновлення України безпечним та енергоефективним і врахує найкращі практики будівництва сталої критичної інфраструктури на умовах циркулярної економіки.

Для цього необхідно ухвалити законопроєкт 2207–1Д «Про управління відходами», який уперше з часів незалежності України запроваджує європейський підхід управління відходами та стане фундаментом для побудови циркулярної економіки, яка сьогодні є частиною Європейського зеленого курсу. Цей законопроєкт майже два роки тому пройшов перше читання. Після тривалих обговорень 14 лютого 2022 року депутати підкомітету поводження з відходами Екокомітету рекомендували до затвердження порівняльну таблицю законопроєкту до другого читання.

«Сьогодні кількість та географія утворення побутових відходів значно змінилась, бо понад 2 млн українців стали внутрішньо переміщеними особами. Щодня виникають тисячі тонн небезпечних відходів усіх категорій. Щоби мати потужності для їх переробки, треба привести українське законодавство у відповідність до європейського. Ухвалення рамкового законопроєкту з управління відходами стане початком цього. Далі треба працювати над прийняттям секторального законодавства з управління відходами. Адже земля, за кожен метр якої так віддано б’ються українські воїни, не має бути завалена сміттям», — переконана Тетяна Тевкун, менеджерка реформи управління відходами Команди підтримки реформ при Міндовкілля.

Саме тому Глобальний договір ООН в Україні закликає депутатів Верховної Ради, голів парламентських фракцій та голову Верховної Ради України Руслана Стефанчука в якнайкоротші терміни:

  1. Заборонити використання азбесту та всіх азбестовмісних в Україні.
  2. Ухвалити законопроєкт 2207–1Д «Про управління відходами».
Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter