Кадрове забезпечення енергетики України: інвестиції в майбутнє

13.05.2024
Київ, 13 травня 2024 року 

Глобальний договір ООН в Україні в межах Ukraine Energy Initiative розпочав дослідження потреб енергетичних компаній у фахівцях. Це перше дослідження, яке об’єднає зусилля державного, приватного та освітнього секторів для подолання кадрової кризи в українській енергетиці.

Гострий дефіцит кадрів у всіх сферах енергетики

Енергетика України стикається з гострим дефіцитом кваліфікованих кадрів у всіх сферах: від нафтогазової промисловості до відновлювальних джерел енергії, від генерації, передачі та розподілу до споживачів електричної та теплової енергії. Ці виклики посилюються дією різних чинників, зокрема війною та актами тероризму, які загрожують безпеці та здоров’ю працівників енергетичної галузі.

Ще до повномасштабного вторгнення енергетична галузь відчувала дефіцит кадрів. Зараз же Україна має подвійний виклик: вистояти під натиском руйнувань інфраструктури та забезпечити їх відновлення, а також підготувати нову ґенерацію спеціалістів для  відбудови та розвитку енергетичної сфери згідно з сучасними, сталими та інноваційними підходами.

Освіта та підготовка фахівців – ключові фактори успіху

У світі, де енергетична трансформація відбувається стрімко, освіта та підготовка фахівців стають ключовими факторами успіху. Україні потрібні нові освітні програми та підходи до підготовки кадрів – від інженерів до менеджерів, щоб відповідати світовим стандартам. Це стосується не лише традиційної енергетики, але й таких перспективних напрямів, як: розумні мережі, джерела відновлюваної енергії, енергоефективні технології та енергозбереження, воднева економіка та інші перспективні сфери.

Підготовка фахівців високого рівня – пріоритет спільних зусиль

У новій реальності кадрове забезпечення не може бути проігнороване, оскільки без якісних фахівців навіть найкращі ідеї залишаються лише ідеями. Саме тому підготовка кадрів високого рівня має стати ключовим пріоритетом спільних зусиль державного, приватного та освітнього секторів.

Основні завдання дослідження:
  • проаналізувати поточну ситуацію з кадровим забезпеченням в енергетичній галузі;
  • визначити, які навички та компетенції потрібні для роботи в енергетичній сфері та окреслити перспективи кар’єрного розвитку;
  • зорієнтувати заклади фахової передвищої, професійно-технічної та вищої освіти, які готують фахівців у сфері енергетики, на реальні потреби компаній та ринку праці загалом;
  • визначити найбільш ефективні форми співпраці між енергетичним сектором та освітніми закладами для підготовки кваліфікованих фахівців задля задоволення кадрових потреб.

Запрошуємо представників компаній відповідальних за кадрове забезпечення та керівників структурних підрозділів взяти участь у дослідженні та заповнити анкету, де ви зможете поділитися своїм баченням щодо підготовки затребуваних фахівців та покращення співпраці з освітніми закладами. Заповніть анкету за посиланням до 25 травня 2024 року. 

Очікуємо на ваші відповіді та заздалегідь дякуємо за співпрацю!

 

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter