У Берліні відбувся захід «Integrity & Investment Roundtable: Spotlight on the Energy Sector»

11.06.2024

Напередодні Конференції з питань відновлення України (URC2024) Глобальний договір ООН в Україні в рамках Української енергетичної ініціативи, у партнерстві з G7 Clean Energy Partnership, UNODC, Goldbeck Solar та CMS, організував круглий стіл із питань прозорості та інвестицій в енергосферу. Метою заходу було сприяти прозорості українського бізнес-середовища, забезпечуючи довіру до нього та підтримку донорів.

Тетяна Сахарук, генеральна директорка ГД ООН в Україні, розпочала обговорення коротким оглядом Ukraine Business Compact, ініціативи, яку було запущено під час Ukraine Recovery Conference 2023:

«Ukraine Business Compact — це заклик до міжнародних компаній розглянути Україну як потенційний ринок. Одним із принципів цієї ініціативи є протидія корупції та сприяння доброчесному управлінню. На сьогодні ми маємо понад 700 підписантів. Ми працювати з урядом України, проводячи заходи та двосторонні зустрічі з компаніями. Як продовження цієї ініціативи, ми запустили Українську енергетичну ініціативу — заклик до дії для українського бізнесу, уряду та неприбуткових організацій обговорити перешкоди та можливості української енергетики. Ми стали голосом бізнесу в діалозі з державою та розширеною енергетичною робочою групою G7+. Сьогодні український бізнес демонструє свою доброчесність, прозорість, і готовність працювати за міжнародними стандартами. Наш захід присвячений налагодженню діалогу між фінансовими інституціями та українським бізнесом для привернення інвестицій в Україну. Прозорість бізнесу є основою інвестицій і відновлення».

Перед початком дискусії вступні слова виголосили представники CMS та UNODC.

Д-р Ґерг Лойтнер, партнер CMS, зазначив:

«Щодня відбуваються атаки на інфраструктуру України, особливо енергетичну. Відновлення вимагатиме значних зусиль і фінансування, а енергетика буде ключовою сферою для наближення України до Європейського Союзу. Цей процес потребує відкритості, протидії корупції та доброчесного управління. Стійкість енергетичної інфраструктури України, особливо це стосується відновлюваних джерел енергії, буде вирішальною в цьому контексті. Ефективне управління та обов’язок працювати прозоро забезпечать успішне відновлення України та її інтеграцію в ЄС».

У підтвердження цієї думки Гаршет Вірк, керівниця офісу, Управління ООН із наркотиків і злочинності (UNODC), додала:

«Війна, що триває, призводить до численних жертв серед цивільного населення та завдає шкоди життєво важливим об’єктам інфраструктури та ресурсам країни, ставить під загрозу стабільність її інституцій та державного управління, що може призвести до зростання ризиків корупції й організованої злочинності. UNODS допомагає Україні зміцнювати правосуддя, доброчесність, підзвітність та верховенство права для залучення міжнародної підтримки та інвестицій, які гарантуватимуть зусилля з реконструкції та відновлення відповідно до норм і стандартів ООН та Цілей сталого розвитку, а також забезпечать краще майбутнє для України».

Обговорення на заході розпочалося питанням щодо майбутнього приватного сектору в Україні.

Патрік Ґрайхен, Державний секретар a.D., Міністерство економіки та захисту клімату Німеччини, підкреслив:

«В Україні негайно потрібно покращити протиповітряну оборону, щоб врятувати життя та захистити інфраструктуру. Побудова стійкої енергетичної інфраструктури критично важлива зараз і після війни. Відновлювана енергія, така як вітер та сонце, є більш стійкою до атак і є нашим майбутнім. Нам потрібна інвестиційна рамка, яка дозволить використовувати дешеві сонячні панелі для вироблення дешевої електроенергії, і цей процес має підтримуватися чіткими та прозорими правилами. Зусилля уряду мають бути спрямовані на створення простого і зрозумілого регулювання для приваблення інвестицій. Це буде вирішально важливо для відновлення України та її майбутньої інтеграції в ЄС».

 

Роман Качур, заступник виконавчого директора (EDS-19), World Bank Group, підкреслив роль Світового банку у відновленні України:

«Світовий банк став важливою платформою для мобілізації коштів. Він спрямовує десятки мільярдів доларів із приватного та публічного секторів до України. Наша увага була зосереджена на стабілізації та макрофінансуванні для збереження функціонування держави. Оскільки війна триває, негайні зусилля у відновленні в енергетиці, логістиці та соціальній інфраструктурі стали критичними. У Світового банку є проєкти на суму приблизно 300 мільйонів доларів для допомоги відновленню енергетичної інфраструктури. Посиленя рамок ESG з фокусом на зміні клімату та стійкому зростанні визначатимуть майбутні інвестиції та забезпечать фінансування для компаній та уряду».

Гжегож Зелінський, керівник енергетичного сектору Європи, Група сталого розвитку інфраструктури, ЄБРР, розповів про роботу ЄБРР в Україні:

«З лютого 2022 року ЄБРР інвестував в Україну понад 4,2 мільярди євро, третина з яких була спрямована на енергетичний сектор. Ми тримали фокус на збереженні ліквідності системи та фінансуванні закупівлі й заміні потужностей трансформаторів. Відновлення втраченої генерації в один момент, особливо з вугілля або газу, неможливе. Відновлювані джерела енергії зараз коштують найдешевше в історії. Критично важливою буде роль розподіленого виробництва, інтегрованого в майбутнє. Прозорість є необхідною, щоб забезпечити довіру донорів та їх підтримку. А гнучка донорська підтримка, що включає інвестиційні гранти чи гарантії, є необхідною для забезпечення інвестицій у приватний сектор».

Дмитро Бородай, партнер Horizon Capital, наголосив на довгострокових можливостях для України:

«Horizon Capital — це приватний фонд, який працює в Україні протягом 29 років і має під управлінням активів в Україні на загальну суму $1,6 мільярда доларів. Недавно ми залучили 350 мільйонів доларів для одного з наших найбільших фондів за підтримки ЄБРР та МКФ. Ми цінуємо доброчесність та прозорість. Ми вибіркові у своїх партнерах та інвестиціях, нас обʼєднують спільні принципи та ефективна реалізація принципів ESG. Енергетичний сектор України стикається із серйозними викликами, але також має унікальну можливість для трансформації. Багато з компаній нашого портфеля інвестують в енергетичну незалежність, наприклад у сонячні та акумуляторні проєкти».

Коментуючи акцент компанії Goldbeck Solar, Льюїс Хаффі, старший менеджер з інвестицій, Goldbeck Solar, сказав:

«Goldbeck Solar — це німецька компанія, яка почала інвестувати в український енергетичний сектор рік тому. У нас є портфель проєктів у Казахстані та Польщі, і ми застосовуємо досвід цієї співпраці в Україні. Наша увага сконцентрована на пошуку перспективних проєктів, фінансуванні та реалізації рішень щодо забезпечення відбору. Ми хочемо розвивати, фінансувати, будувати та експлуатувати понад 500 МВт у наступні 3–5 років. Основний виклик полягає в забезпеченні довгострокових банкабельних угод із покупцями енергії. Є кошти, доступні від міжнародних фінансових інститутів та інших джерел, але нам потрібна більша підтримка покупців енергії для розблокування інвестицій. Якщо це станеться, ми побачимо більше інвесторів в Україні, що сприятиме розвитку та стабілізації енергетичного сектору».

Українські компанії поділилися своїм досвідом роботи над зміцненням доброчесності для приваблення інвесторів. Олексій Поволоцький, керівник офісу з відновлення та розвитку енергетичної інфраструктури, член наглядової ради ДТЕК, розпочав дискусію:

«Ми боремося щодня. Ми працюємо над відновленням ліній та станції, щоб забезпечити постачання електроенергії для домогосподарств та бізнесу. З березня до червня цього року ми зазнали шести масштабних атак на нашу генеруючу потужність, втративши понад 90 її відсотків. Ми робимо все можливе, щоб відновити та відбудувати все перед наступним зимовим сезоном. Українці стикаються із серйозними дефіцитами електроенергії, розкладом, де є сім годин без електрики і дві години з нею, що є дуже непростими умовами для життя. Ми отримали багато інвестицій від компаній, щоб зробити наше виробництво більш стійким. Вони підтримують нас у пошуку рішень для будівництва розподіленої генерації, і ми допомагаємо українцям, де можемо».

Адомас Аудіцкас, заступник голови правління МХП, генеральний директор ТОВ «МХП ВЕРДАНТ», зазначив:

«Коли ми говоримо про фінансування, йдеться не лише про гроші. Проєкти мають бути банкабельними, що потребує гарного регулятивного каркасу. Наприклад, виробництво біогазу має сенс, оскільки воно дешеве та екологічне. Однак в Україні немає ринку для цього, оскільки європейський ринок, який має преміальні ціни, недоступний для нас. Якщо Європа дозволила б експорт українського біогазу, це привернуло б значні інвестиції. Нам потрібен регуляторний каркас, щоб зробити ці проєкти життєздатними. Виробництво електроенергії також стикається з викликами. Ціни на сонячну енергію суттєво падають, коли сяє сонце, що робить її фінансово неприбутковою. Потрібні приватні інвестиції в регулятивні можливості, але непередбачуваність на ринку стримує їх. Фокус слід зробити на створенні каркасів, які роблять проєкти банкабельними, що природно приверне фінансування».

Юлія Кір’янова, генеральна директорка Smart-Holding LLC, підкреслила:

«Війна принесла непередбачувані виклики, які вплинули на економіку та роботу приватного сектору. Політична нестабільність та ризики війни стримують інвесторів. Нам потрібна стратегічна перспектива на економіку України, яка балансує між терміновими потребами та довгостроковими цілями. Прозорість, чіткі правила та поліпшення інвестиційного клімату є важливими. Ми повинні зосередитися на трендах ESG, визнаючи потребу в збалансованих джерелах енергії. Україна може стати енергетичним хабом для Європи, але для цього потрібна зміна менталітету та ефективне використання наших ресурсів. Ключові потреби включають прозорі регуляторні рамки, права власності, інтеграцію з європейськими стандартами, заходи проти корупції та фінансові стимули. Банківська система України повинна підтримувати реальний сектор та співпрацювати з міжнародними фінансовими установами для сприяння фінансуванню проєктів».

Вікторія Савіцька, ESG-директорка Групи компаній «Епіцентр», поділилася досвідом компанії у впровадженні сталих і прозорих ініціатив:

«Наша модель 360-градусного зеленого впливу пропагує сталий спосіб життя, підтримує державну політику та стимулює зміни в галузі. Починаючи з 2023 року наш сонячний проєкт уже задовольняє 30 % наших енергетичних потреб, і в першій фазі ми плануємо встановити один мільйон квадратних метрів сонячних панелей. Зарядні станції для електромобілів на парковках торгових центрів «Епіцентр» дають додатковий сервіс клієнтам та підтримують сталий розвиток. Наші зусилля в співпраці з українським урядом допоможуть досягти національних кліматичних цілей. Як лідер галузі, співпрацюючи із 7 500 постачальників, ми заохочуємо їх впроваджувати сталі практики, створюючи цінність для всієї галузі. Наші ініціативи у сфері сонячної енергетики спрямовані на скорочення споживання енергії в роздрібній торгівлі щонайменше на 1 %. Ми прагнемо співпрацювати з донорами для короткострокового відновлення та довгострокового економічного розвитку України».

Погляд на прозорість відновлення з юридичної точки зору дала Анжеліка Лівіцька, партнерка юридичної фірми ARZINGER:

«Я хотіла б бути оптимістичною. Уряд зробив багато в співпраці з бізнесом. Спрощення законодавства в земельній та будівельній сферах полегшило будівництво в Україні. Дерегуляція у сфері дозволів означає, що отримання нових дозволів чи ліцензій тепер займає лише 10 робочих днів, причому більшість дозволів доступні в онлайні. Серйозна робота Фонду енергоефективності забезпечила фінансування до 30 % ремонтів житлових будинків. Переговори з ЄС мають на меті відмовитися від процедур оцінки впливу на довкілля для проєктів реконструкції. Фінансові послуги готові підтримати проєкти в Україні за умови виконання певних вимог».

Цей круглий стіл підкреслив важливість прозорості, доброчесності та належного управління для приваблення міжнародних інвестицій та підтримки відновлення енергетичного сектору України у світлі нинішніх викликів.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter