Важливість ментального здоров’я чоловіків під час війни: платформу Mental Help відзначили на Київському форумі

11.10.2024

Під час форуму, присвяченого ментальному здоров’ю чоловіків, платформа «Mental Help» отримала особливу подяку від Павла Замостьяна, представника UNFPA, та Анастасії Лядневої, голови ГО «Інноваційні соціальні рішення», за внесок у реалізацію проєкту Лінії психологічної підтримки 2345 для чоловіків.


Платформа Mental Help, створена Глобальним договором ООН в Україні у березні 2022 року, на сьогодні надала понад 20 000 консультацій для більш ніж 4 000 українців. З них близько 20%  — це чоловіки, включаючи військовослужбовців. Один із них, старший сержант з позивним “Махно”, поділився своєю історією: після втрати сина на полі бою, саме робота з психологом допомогла йому відновити сили та повернутися до служби.

«Мій досвід роботи з психологом змінив моє сприйняття. Я переконаний, що взаємна підтримка є ключовою для подолання труднощів війни. Кожен із нас має свої страхи і переживання, і це нормально — просити допомоги», — розповів він.

Це не перше визнання проєкту. Влітку 2024 року генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні Тетяна Сахарук представила результати Mental Help у Harvard Kennedy School, де двома роками раніше вона залучила перший капітал для цієї ініціативи. Цей проєкт став першим, відібраним для участі в програмі Senior Executives of State & Local Government.

«Два роки тому, коли я подавала заявку до Harvard Kennedy School, у мене була лише ідея, в яку я щиро вірила. Я хотіла допомогти українцям впоратися зі стресом і травмами війни. Ця ідея перетворилася в проєкт Mental Help, і початкові $6 000, зібрані в HKS, виросли до майже $700 000, інвестованих в онлайн-платформу Mental Help та комʼюніті-центр «Опліч ХАБ» у прифронтовому Запоріжжі», зазначила Тетяна.

За два з половиною роки платформа залучила до співпраці провідні міжнародні організації, зокрема Israel Trauma Coalition, Університет штату Арізона, Національну психологічну асоціацію України, Американську асоціацію тривоги та депресії, Денверський університет та Університет штату Вейн.

Mental Help також рекомендована Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством у справах ветеранів, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Всеукраїнською програмою ментального здоров’я «Ти як».



Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter