ГД ООН в Україні презентував відеокурс «Антикорупція»

10.02.2023

9 лютого Глобальний договір ООН в Україні провів захід «Об’єднані проти корупції», де презентував відеокурс «Антикорупція» для малого та середнього бізнесу та нагородив компанії, які в складі робочої групи працювали над його розробленням.

Відеокурс «Антикорупція» створено Глобальним договором ООН в Україні за інформаційної підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Офісу з розвитку підприємництва та експорту. Переглянути освітній серіал можна на порталі Дія.Бізнес та платформі Дія. Цифрова освіта.

Мета курсу — допомогти випрацювати принципи доброчесної роботи малих та середніх підприємств, без яких нині неможливо бути ланкою ланцюга постачань великих українських та міжнародних компаній. Включення цих принципів у роботу малого та середнього бізнесу також є запорукою здорової економіки України.

Відеокурс містить 5 навчальних модулів, кожен із яких триває 5–8 хвилин, що забезпечує швидке та ефективне навчання. В основі курсу лежить Типова антикорупційна програми юридичної особи від НАЗК, рекомендації посібника із колективних дій проти корупції від Глобального договору ООН та міжнародні норми.

Розроблення курсу тривало понад два роки в рамках програми Anti-Corruption Collective Action від Глобального договору ООН в Україні. До цієї ініціативи українська Мережа приєдналася два з половиною роки тому. Тетяна Сахарук, генеральна директорка ГД ООН в Україні, розповіла, чому організація взяла за завдання разом із відповідальними українськими бізнесами працювати над темою доброчесності в українському приватному секторі, та підкреслила важливість антикорупційних ініціатив під час війни:

«Багато донорів уже готові підтримувати відновлення України. Але український бізнес, на жаль, ще не може виконати їхні вимоги й довести, що працює за світовими стандартами доброчесності. У курсі “Антикорупція” ми не обіцяємо готових рішень для бізнесу, не надаємо кодекс етики. Для цього в нас є партнер UNIC із широким спектром продуктів, які готові допомогти розбудовувати антикорупційну політику в компанії. Ми ж хочемо пояснити важливість цього, щоби бізнеси самі створювали антикорупційні програми, налагоджували гарячі лінії для повідомлень про неправомірні дії та показували тон згори».

Для запуску таких ініціатив важлива підтримка з боку держави. Під час презентації курсу виступила Валерія Іонан, Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції. Вона розповіла:

«Згідно з дослідженням, лише за 2020–2021 роки економічний та антикорупційний ефект від запровадження онлайн-послуг склав 16,37 млрд грн. А потенційний антикорупційний та економічний ефект за два роки цифровізації складає 48 млрд грн. Ці цифри вражають. Тому системно протидіяти корупції дуже важливо для відновлення країни. Новий освітній серіал “Антикорупція” сприятиме покращенню економіки країни завдяки доброчесності бізнесу».

Сергій Деркач, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, у 2020–2023 роках — керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК, є одним із 15 експертів, чиї рекомендації увійшли до першої у світі збірки «Уроки ділової доброчесності під час війни» від ГД ООН в Україні. Під час події він підкреслив:

«Зараз Україна сфокусована на реалізації “проєктів виживання” — відновлення транспортного сполучення зі звільненими від російських окупантів територіями та розширенням експортного потенціалу в умовах блокування морських портів. Однак, навіть попри бойові дії, ми повинні побудувати надійні антикорупційні системи, які будуть підзвітні як українцям, так і іноземним партнерам, які допомагатимуть нам із відбудовою. Один із кроків — спеціалізована освітня програма по антикорупції та затверджені стандарти для підвищення кваліфікації чинних уповноважених. Онлайн-курс “Антикорупція” спрямований на підвищення обізнаності щодо антикорупційного законодавства й допомагає формувати культуру протидії корупції та управління корупційними ризиками. Я вітаю всіх із його запуском та дякую тим, хто був причетний до цього!»

Однією з компаній, яка впродовж двох років була активно залучена в антикорупційну ініціативу ГД ООН в Україні, є Капарол Україна. Віталій Верещагін, генеральний директор компанії, Голова Наглядової Ради ГД ООН в Україні, висвітлив позицію бізнесу щодо випрацювання культури доброчесності:

«Я впевнений, що бізнес — це найкращий винахід людства. Проте корупція не дає йому розвиватися. Бути генеральним директором — це, передусім, про відповідальність за компанію, результат, співробітників та їхні родини. Ми в Капарол Україна взяли активну участь у створенні цього курсу, оскільки добре це розуміємо. Ми точно будемо інтегрувати курс “Антикорупція” в навчання наших співробітників. І я закликаю керівників інших компаній це робити».

Михайло Шелемба, генеральний директор Датагруп, під час події зазначив:

«Сьогодні кожен із нас вірить у перемогу і відчуває відповідальність за те, що буде після неї. Я дуже хочу, щоб в Україні не було корупції, а це починається із цінностей у компанії. Освітній серіал ГД ООН в Україні “Антикорупція” спрямований не на окремих представників бізнесів, а на всіх учасників корпоративної екосистеми. Я радий, що цей проєкт вдалося реалізувати. Разом ми можемо побудувати країну майбутнього, у яку ми всі віримо!»

До розроблення відеокурсу долучилися понад 50 українських експертів із 34 компаній та організацій: Датагруп, Київстар, Група ДТЕК, Cosa, Caparol Україна, Оператор ГТС України, AEQUO Law Firm, Carlsberg Ukraine, Shell Retail Ukraine, Метінвест, Eterna Law, Пластікс-Україна, Kinstellar, Ощадбанк, Нафтогаз України, BASF Ukraine, Arzinger, ELEMENT Україна, Kernel, АТ «Укртранснафта», CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, Енергоатом, Scania Україна, ПриватБанк, Національне агентство з питань запобігання корупції, UNIC (Всеукраїнська мережа доброчесності та комплаєнсу), Державне підприємство «ІНФОТЕХ», ГО «Стоп корупції», ГО «Всеукраїнська професійна ліга платників податків», ГО «Енергійна Країна», Спілка підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України, ГО «ВУМ», ГО «Справедливий простір» та Центр лідерства УКУ.

Усі присутні на події компанії було нагороджено за внесок у створення курсу.

Перед показом освітнього серіалу Дар’я Рубан, координаторка Антикорупційної програми ГД ООН в Україні, докладно розповіла про історую створення навчального серіалу та підкреслила:

«Курс “Антикорупція” втілює інноваційний підхід до боротьби з корупцією, хворобою, яка негативно уповільнює розвиток нашого суспільства. Викорінити це явище з нашої культури зусиллями однієї людини або інституції неможливо. Лише разом ми сильні, і саме тому необхідні колективні зусилля в цьому напрямі. Я пишаюся тим, що ми об’єднали 50 фахівців, які створили дійсно корисний продукт для бізнесу».

Закликаємо бізнеси використовувати курс і поширювати його серед партнерів. Він доступний на порталі Дія.Бізнес та платформі Дія. Цифрова освіта.

Свобода України від зовнішнього ворога здобувається сьогодні ціною життів наших захисників і захисниць. Корупція — внутрішній ворог України. Боротьба з нею — обов’язок усієї цивільної частини суспільства, зокрема — бізнес-сектору. У вільній Україні — вільні від корупції!

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter