Зелене відновлення України: підсумки першого в Україні Climate Ambition Accelerator

28.10.2022

27 жовтня відбулася завершальна подія навчальної програми Глобального договору ООН Climate Ambition Accelerator. Цього року український бізнес уперше мав змогу пройти навчання та дізнатися більше про впровадження GHG протоколу, науково-обґрунтованих цілей (SBT) та ініціативи нульового забруднення до 2050 року. 

Із червня 2022 року 11 компаній (НАК «Нафтогаз», ПрАТ «Укренерго», DTEK, Ernst and Young LLC — Ukraine, Asters Law Firm Attorneys Partnership, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, LLC Firm Astarta Kyiv, LLC «OCTAVA CAPITAL», МХП, Carlsberg Ukraine, Limited liability company «Parimatch») проходили навчання з українськими та міжнародними фасилітаторами, щоби здобути знання для екологічної модернізації своїх бізнесів.

За результатами програми окремі бізнеси, серед яких найбільші енергетичні компанії України вже планують впровадження GHG протоколу.

«Програма курсів Climate Ambition Accelerator є дуже насиченою та дає змогу здобути необхідні знання для впровадження практик із декарбонізації виробничих процесів на корпоративному рівні. За результатами участі в програмі ми в НЕК «Укренерго» — NPC Ukrenergo обговорюємо створення робочої групи з питань інвентаризації викидів парникових газів, проведення корпоративної інвентаризації викидів парникових газів відповідно до методик GHG protocol та підготовку пропозицій щодо розроблення науково-обґрунтованих заходів зі скорочення викидів парникових газів», — діляться представники НЕК Укренерго Сергій Шмарін, керівник групи економічного аналізу відділу оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей, та Ірина Покотильська, експертка зі сталого розвитку відділу корпоративної соціальної відповідальності.

Тетяна Сахарук, генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні, поділилася історією запуску Climate Ambition Accelerator в Україні й наголосила на ініціативності наших компаній-учасниць та партнерів, завдяки яким цей проєкт став можливим. Так, роботу над запуском проєкту команда ГД ООН в Україні розпочала 21 лютого, а вже за три дні відбулося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Проте українські компанії, для яких робота над екологічним напрямом була надважливою, виявили бажання попри все проходити навчання на програмі.

Також Тетяна Сахарук зауважила, що через кризу, спричиненою російським вторгненням в Україну, перед світом постали нові питання у сфері сталого розвитку:

«Сьогодні стоїть величезна ділема: що має бути на першому місці — екологія чи людина? Нагодувати світ у будь-який спосіб або все ж подбати про сталість сільського господарства? Забезпечити світло будь-якою ціною чи перейти на нові, більш сталі джерела енергії? Це виклики, над якими зараз працює весь світ. І я рада, що ми беремо в цьому участь на гідному рівні. Я дуже сподіваюся на реалізацію всіх планів наших компаній-учасниць у сфері екологічної модернізації бізнесу. З такими людьми нашу країну не здолати».

Ініціатива щодо встановлення цілей для зменшення викидів підприємств, яка йде від бізнесів, також допомагає державі на законодавчому рівні ставити вищу планку щодо екологічних норм. Це підкреслила Світлана Гринчук, заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів із питань європейської інтеграції:

«Я дякую колегам, які роблять свою роботу більш сталою та кліматично дружньою попри всі обставини. Мені приємно, що сьогодні ми можемо спостерігати, як усі працюють у рамках кліматичного акселератора, навчаються та впроваджують нові підходи, щоби робити свій внесок у глобальний процес боротьби зі змінами клімату. Це викликає захоплення та повагу. Попереду в нас тяжкий шлях відновлення, але воно обов’язково буде мати «зелений» складник. Сьогодні Міністерство працює з багатьма міжнародними партнерами, і вже невдовзі з’являться перші пропозиції кліматичного фінансування. Також ми попри війну продовжуємо екологічні реформи, ми маємо над цим працювати, адже це саме те, на що ми заслуговуємо!»

Для роботи над зменшенням викидів український бізнес мусить переймати найкращі світові екологічні практики. Олена Балбекова, радниця з питань економіки, енергетики та зміни клімату Посольства Великої Британії, розповіла про шлях країни до чистого нуля. Зокрема, з 1990-го до 2019 року Велика Британія зменшила кількість викидів на 44 %, а економіка країни зросла на три чверті. Нині 40 % енергії Великої Британії надходить із відновлюваних і дешевих джерел. Крім того, представниця Посольства ще раз підкреслила непохитну позицію країни в підтримці України, яка страждає від воєнної агресії Росії:

«Сполучене Королівство буде підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Велика Британія виділила £22 млн на дострокове відновлення України через фонд URES, а ще £45 млн виділено на наступні два роки для посилення безпеки цивільного ядерного сектора, належного функціонування енергетичних систем України під час війни. Також £50 млн гарантії ЄБРР надано Укренерго для ремонту електромереж. Механізм Just transition щодо відновлення вугільних районів у Нововолинську відновлено місяць тому. Це лише частина проєктів, які сьогодні працюють для підтримки України. енергетичного сектору та зеленого переходу під час війни».

Андрій Гунько, координатор проєктів GIZ, розповів про оновлення проєкту німецького уряду із фінансової підтримки українського інноваційного бізнесу:

«Навіть в умовах війни українські підприємства можуть впроваджувати заходи для покращення технологій та забезпечувати співфінансування для цього. Ми провели перемовини з Міністерством екології в Німеччині, щоби залучити фінансовий інструмент підтримки екологічної модернізації українського бізнесу відповідно до Найкращих доступних технологій (НДТМ) відповідно до 75 Директиви ЄС щодо промислового забруднення. Дослідження Глобального договору ООН в Україні щодо стану та потреб бізнесу для екологічного післявоєнного відновлення стало в нагоді, щоби переконати донорів у важливості цієї програми. І вже наприкінці листопада — на початку грудня буде оголошено про набір заявок, щоб українські підприємства змогли отримати грант на реалізацію власних ідей».

Незмінна гостя наших заходів, присвячених кліматичним ініціативам, Амбасадорка екологічного напряму діяльності ГД ООН в Україні, шефредакторка та ведуча Факти ICTV, ведуча Національного марафону «Єдині Новини», Олена Фроляк, переконана, що люди, які під час війни думають про зелене майбутнє країни, заслуговують на найвищу повагу:

«Просто зараз Росія руйнує енергетичну інфраструктуру України, і нам необхідно буде її відновлювати. Я дуже вдячна тим представникам держави й бізнесу, які наголошують, що ми маємо не просто відбудувати зруйноване, а тотально модернізувати його. Серед учасників кліматичного акселератора теж багато компаній, які стоять на такій позиції й готові робити реальні дії для цього. Як би це страшно не звучало, ця війна дає нам шанс на позитивні зміни. Факти.ICTV готові підтримувати історії сталого бізнесу, який впроваджує кліматичні проєкти та зменшує негативний вплив на довкілля».

Позицію бізнесу, який ставить собі за мету йти в ногу з найкращими світовими практиками сталого розвитку, висвітлив Кирило Бондар, партнер, фінансовий директор Unit.City:

«Чому бізнес буде й надалі інвестувати в кліматичні проєкти? По-перше, у нас немає альтернативного майбутнього. По-друге, займатися бізнесом із такими підходами — це справді вигідно. Ми дивимося на наш Unit.City з огляду на сучасні виклики. Ми витратили три роки, щоби переконати партнерів, що наша стратегія відповідає глобальним трендам. Але цей шлях зробив нас сильнішими. Якщо у вас сталий проєкт, ви точно знайдете на нього фінансування, надійних партнерів, ваш бренд виросте. Сталий розвиток — необхідний елемент у будь-якому бізнесі. І той, хто перший навчиться це робити, буде попереду!»

Підбила підсумки програми Climate Ambition Accelerator Ольга Євстігнєєва, координаторка екологічного напряму діяльності ГД ООН в Україні:

«Нас із вами можна назвати першопрохідцями, адже SBTi та інші кліматичні ініціативи поки не general knowledge, але ми разом повинні у них розібратися та навчитися ефективно їх впроваджувати. Україна має стати надійним партнером Європи для досягнення кліматичної нейтральності. Це можливо завдяки поступовому переходу від викопного палива до відновлювальних джерел енергії, що означає декарбонізацію економіки не лише України, а й Європи через її експорт до ЄС. Тому ті бізнеси, які впровадять облік парникових газів (GHG Protocol) та встановлять науково-обґрунтовані цілі щодо досягнення кліматичної нейтральності, стануть беззаперечними лідерами у своїх галузях у найближчі 30 років та отримають доступ до інвестиційного капіталу для впровадження заходів щодо боротьби зі змінами клімату. Я дякую всім бізнесам за можливість спільно навчатися впродовж цього року та сподіваюся на плідну співпрацю в майбутному!»

Докладніше про те, як українському бізнесу позбутися викидів та врятувати планету, а також покрокову інструкцію подачі на SBTi можна прочитати в статті

 

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter