Оголошено переможців конкурсу «Партнерство заради сталого розвитку — 2023»

18.10.2023

17 жовтня в приміщенні «Освіторія Хаб» пройшла урочиста церемонія нагородження конкурсу «Партнерство заради сталого розвитку-2023».

Ця подія — щорічний міжнародний конкурс, у рамках якого Глобальний договір ООН в Україні нагороджує найкращі проєкти, що були реалізовані в партнерстві бізнесу, державного та громадського секторів задля досягнення ЦСР. Конкурс проводиться вп’яте. Цьогоріч нагороджували проєкти від учасників з України та країн Європи, спрямовані на підтримку України під час повномасштабного вторгнення Росії, а також інші найкращі практики сталого розвитку, що можуть стати прикладом для майбутнього відновлення.

Відкрила церемонію генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні Тетяна Сахарук, яка відзначила внесок цьогорічних кейсів у підтримку України у важкий час. Також вона розповіла про найновіші проєкти Глобального договору ООН в Україні, спрямовані на залучення інвестицій для відновлення України:

«Наші проєкти Ukraine Business Compact та Ukraine Energy Initiative включають партнерство з урядами Британії та України. Понад 700 компаній із 42 країн світу вже підписали UBC, підтверджуючи намір розглядати Україну як можливість для бізнесу. Уже проведено першу спільну зустріч із віцепрем’єр-міністром із відновлення України Олександром Кубраковим та його командою, створено ініціативну групу. Тепер ми готуємо план подальшої роботи з підписантами UBC. Ukraine Energy Initiative представляє голос бізнесу в робочих групах з енергетики країн Великої сімки, які відповідають за виділення коштів на відбудову енергетичного сектора України».

Для учасників заходу відеозвернення підготувала Олександра Матвійчук, правозахисниця, голова організації «Центр громадянських свобод» і лауреатка Нобелівської премії миру 2022, Амбасадорка напряму «Права людини» ГД ООН в Україні. Вона наголосила:

«Захист прав людини — це завдання всього суспільства, особливо — бізнесів. Я щиро вітаю переможців і фіналістів кампанії «Партнерство заради сталого розвитку». Ви доводите, що в час повномасштабної російської агресії, коли не можна покладатися на правові механізми, завжди можна покладатися на людей. Важливо, що серед учасників конкурсу — бізнеси з різних країн. У нашому світі є багато речей, що не мають національних кордонів. Свобода — одна з них. І лише поширення свободи зробить наш світ безпечним».

Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, підкреслила:

«Відновлення України — це дуже децентралізований та складний процес, у якому все відбувається відразу на багатьох рівнях. Ми намагаємося працювати над цифровими рішеннями, щоб усе було скоординовано та не було хоча б базових конфліктів, але тут неможливо отримати результат без проактивності з боку бізнесу. Тому я хочу подякувати організаторам події, усім підприємцям, які продовжують працювати, інвестувати та які шукають рішення, як не просто відновити країну, а зробити її кращою».

Подію відвідав Віктор Лях, Президент Фонду Східна Європа, який також підтримав учасників конкурсу й наголосив на важливості партнерства:

«Хочеш йти швидко — йди один. Хочеш йти далеко — йди з кимось. Партнерство — це не тільки про поєднання зусиль, це також про поєднання талантів. Запрошуйте людей із талантами, яких у вас немає. Довіряйте своїм партнерам, вони можуть принести вам додану вартість та показати інший підхід, який розширить ваш досвід. Ми не досягнемо Цілей сталого розвитку, поки не будемо працювати разом. У нас як у країни немає іншого виходу, окрім як бути сильними і працювати разом для досягнення ЦСР».

Оголошенню результатів передувала панельна дискусія «Партнерства як ключовий драйвер для сталого відновлення України». Вона буде присвячена важливості та впливу партнерств на сталий розвиток України, визначенню ключових викликів і значенню міжнародної підтримки для економічної та соціальної стабілізації України та подальшого процесу відновлення від наслідків війни.

Дискусія пройшла під модеруванням Олени Фроляк, шеф-редакторки Факти ICTV та Амбасадорки екологічного напряму ГД ООН в Україні.

Спікерами стали:

  • Надія Петрученко, співзасновниця та директорка з розвитку, SPP Development Ukraine;
  • Тарас Панасенко, співзасновник і генеральний директор, Аврора;
  • Михайло Шелемба, генеральний директор, Датагруп, голова Наглядової ради ГД ООН в Україні;
  • Людмила Пишна, голова ГО «Відчуй», засновниця БФ «Відчуй», співзасновниця Art Ukraine Gallery, членкиня Наглядової ради ГД ООН в Україні;
  • Віталій Верещагін, генеральний директор, Caparol Ukraine.

Після завершення дискусії запрошені гості оголосили переможців та фіналістів конкурсу за категоріями: «Планета», «Економічний розвиток», «Суспільство» та «Воїни світла».

На конкурс 2023 року було подано 160 заявок. Серед учасників цьогорічного конкурсу — представники України, Великобританії, Франції, Німеччини, Швейцарії, Швеції, Фінляндії, Хорватії, Польщі, Грузії, Румунії, Болгарії та Туреччини.


ПЕРЕМОЖЦІ та ФІНАЛІСТИ

(Описи проєктів 2023 року опубліковано НА САЙТІ)

«ПЛАНЕТА»

(оголосила шеф-редакторка Факти ICTV та Амбасадорка екологічного напряму ГД ООН в Україні Олена Фроляк)

Переможці: ДТЕК ВДЕ, Епіцентр К, Проєкт Фонду Східна Європа, який реалізується в межах швейцарсько-української Програми EGAP та в співпраці із технічним партнером, компанією Atmosfera.

Фіналісти: НЕК «УКРЕНЕРГО», Anadolu Group (Туреччина), ETG.UA, KPMG в Україні, Magic Forest «Projekt O2» (Хорватія), MODUS X, Nod Makerspace (Румунія), Orka Holding (Туреччина), Октава Капітал, Державне підприємство «ІНФОТЕХ», Профпереробка, DeLaMark.

«ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК»

(оголосив радник Президента України з економічний питань, молодший професор з економіки Кембриджського університету, член Наглядової ради Ощадбанку Олександр Роднянський)

Переможці: FMC International Switzerland, Київстар, Оператор Газотранспортної системи України.

Фіналісти: Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Французька торгово-промислова палата в Україні, Сivic, Crowe Erfolg Ukraine, Apple Consulting, Львівський ІТ Кластер, Центр «Розвиток КСВ», ЦУМ Київ, UKRSIBBANK BNP Paribas Group.

«СУСПІЛЬСТВО»

(оголосив науковець та директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий)

Переможці: Школа кравецької майстерності та дизайну «Tailors School», Schneider Electric (Франція), Благодійний Фонд МХП — Громаді, Датагруп.

Фіналісти: TECHIIA Holding, Топсенс, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, МХП, Caparol Ukraine, ГО «Освіторія», ГО «Відчуй», Фармак, ПРАВЕКС БАНК, Vodafone (Туреччина), Фонд народонаселення ООН у Сакартвело, Uklon, Task Force, SoftServe, Sigma Software (Швеція), Schneider Electric (Франція), Logo Software (Туреччина), Lidl (Болгарія), БО «Фонд Кличко», S — The Sanofí Collective, ERGO Hestia Group „Integralia», EY в Україні, EVERLEGAL, Commu App (Фінляндія), Carlsberg Ukraine, AC Crowe Ukraine, Initiative for Peace and Development (Сакартвело), Netgazeti (Сакартвело), Porsche AG (Німеччина).

«ВОЇНИ СВІТЛА»

(оголосила володарка титулу «Міс Україна Всесвіт 2022», Амбасадорка напряму «Мир» ГД ООН в Україні Вікторія Апанасенко)

Переможці: EPAM Україна, Група компаній «Естет», Aequo, Hogan Lovells (Велика Британія).

Фіналісти: ELKO Group (Латвія), Beetroot, Intellias, Кернел, Tegeta Holding (Сакартвело), ГО «Докудейз», Група Компаній «ФОКСТРОТ», Дніпровський ліцей «Primus Inter Pares School», Метінвест, Міжнародний штаб допомоги українцям, SPP Development Ukraine, Нова пошта, ПУМБ, Корпорація «Біосфера».


Проєкти оцінювало міжнародне журі: 

  • Хітомі Сакамото, заслужена професорка Університету Тойо Гакуен у Токіо;
  • Ванесса Ганс, керівниця приватного сектору в Базельському інституті управління;
  • Антоніо Готле, генеральний директор ГД ООН у Швейцарії та Ліхтенштейні;
  • Марсель Енгель, генеральний директор ГД ООН у Німеччині;
  • Євгенія Афанасенко, британсько-українська екологиня, фахівчиня з ESG та промоутерка сталого розвитку;
  • Готьє Вассьєр, виконавчий директор Центру бізнес-аналітики Фішера в Каліфорнійському університеті, Берклі, Школа бізнесу Хаас.

Партнери заходу

Фонд Східна Європа, Перно Рікар Україна, Моршинська, Greening of Ukraine, Tim Implex, Starlight Media, Cyber Unit.

ЗАПИС ТРАНСЛЯЦІЇ ПОДІЇ

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter