Оголошено переможців освітнього проєкту SEED

21.10.2022

20 жовтня пройшла фінальна подія проєкту SEED. Під час онлайн-заходу відбувся пітчинг найкращих бізнес-ідей в агросфері, а також урочисте нагородження переможців.

SEED — це освітній проєкт від Глобального договору ООН в Україні, який реалізується за підтримки компанії PepsiCo в Україні та фінансування PepsiCo Foundation. Проєкт допомагає втілювати найкращі бізнес-ідеї в агросфері, яка через російську агресію в Україні потребує додаткової підтримки.

Тетяна Сахарук, генеральна директорка ГД ООН в Україні, відкрила подію:

«Я дуже пишаюсь кожним із вас, кожним проєктом. Ваші ідеї надихають! Вони дають розуміння, що наша нація — неподоланна. Дякую донорам, учасникам, партнерам та команді за те, що змогли адаптувати цей проєкт і розпочати його, незважаючи ні на що. Бажаю кожному перемоги сьогодні та перемоги в житті!»

Реалізація проєкту SEED стала можливою завдяки співпраці з PepsiCo в Україні та PepsiCo Foundation, чиї представники також завітали на подію. Андреа Понт, керівниця проєктів PepsiCo Foundation в Європі, висловила захоплення всіма учасниками SEED, які розвивають свої бізнес-ідеї в надскладних умовах повномасштабного вторгнення Росії:

«Це велика честь для мене — бути сьогодні тут від імені PepsiCo Foundation. У проєкті SEED я знайшла ті історії, які надихають на зміни. Усі проєкти заслуговують на перемогу. Будь ласка, не зупиняйтеся та рухайтесь тільки вперед!»

Компанію PepsiCo в Україні представив Сергій Крівіч, керівник відділу агрозаготівель. Він наголосив:

«Ваші проєкти дають віру в те, що агросектор в Україні буде розвиватися. Хай переможе найкращий. Але в кожному разі, ви всі вже переможці».

Надати фінансову підтримку проєктам учасників SEED зголосилися компанії МХП та Syngenta в Україні. Павло Мороз, директор департаменту КСВ у МХП, зазначив:

«Коли в Україні прийшла повномасштабна війна, Президент дав настанову попри все рухати економіку вперед. Проєкт SEED робить для цього великий внесок. Бізнес-ідеї, над якими працюють учасники проєкту, є драйверами розвитку малого українського бізнесу. Навіть якщо вас не оберуть переможцем, не опускайте руки, шукайте нові можливості і вірте в себе так, як ми всі віримо в ЗСУ».

Олексій Стеценко, менеджер зі стратегічного та операційного розвитку компанії Syngenta в Україні, також побажав учасникам неодмінно працювати над своїми проєктами й по завершенню програми:

«Вірте у ваші бізнес-ідеї і знаходьте сили реалізовувати їх. Нехай додана вартість вашої роботи зростає, щоби з цим зростав добробут ваших сімей та економіки всієї України».

Із проходження шляху на SEED учасників привітали також спеціальні запрошені гості — амбасадори Глобального договору ООН в Україні. Олена Фроляк, Амбасадорка екологічного напряму діяльності організації, шефредакторка та ведуча Факти ICTV, ведуча Національного марафону «Єдині Новини», підкреслила важливість розвитку малого бізнесу в Україні саме тепер:

«Якщо ви берете участь у такій програмі сьогодні, то ви вже супротив! Я вами дуже пишаюся. Зараз складно придумати кращого часу для трансформації агросектору в нашій країні. Ви вже всі переможці! Якби не було зараз важко, саме такі люди, як ви, будуть творити нову країну».

Василь Хмельницький, Амбасадор соціального напряму діяльності ГД ООН в Україні, засновник холдингу UFuture і фонду K.FUND, дав учасникам практичні поради щодо трансформації бізнес-ідей в успішні робочі підприємства. Підприємець наголосив, що сьогодні мало виробляти агросировину. Необхідно працювати і над створенням кінцевого продукту для споживача. Також він сказав:

«Глобальний договір ООН в Україні робить дуже важливу справу — дає знання людям. У світі багато грошей, але нам бракує знань отримати їх. Моя настанова вам: вчіться, бо знань ніколи не буває забагато, і втілюйте вивчене в життя. Помиляйтеся, бо це ваш досвід. Й вам обов’язково все вдасться».

Найочікуваніша частина події — пітчинг бізнес-ідей. 24 учасники розповіли про свої проєкти, над якими вони працювали із серпня під час групових тренінгів та індивідуальних консультацій із менторами. Проєкти оцінювало журі проєкту, куди увійшли:

  • Тетяна Сахарук, генеральна директорка ГД ООН в Україні;
  • Сергій Крівіч, керівник відділу агрозаготівель компанії PepsiCo в Україні;
  • Павло Мороз, директор департаменту КСВ у МХП;
  • Олексій Стеценко, менеджер зі стратегічного та операційного розвитку компанії Syngenta в Україні.

Усі учасники SEED показали високий рівень підготовки. Кожен проєкт був пропрацьований до найменших деталей і містив у собі інноваційну та сталу складову. Усі без винятку бізнес-ідеї заслуговували на перемогу, тому вибір найкращих із них для журі був непростий.

Переможцями першої хвилі навчання освітнього проєкту SEED стали:

Номінація від компанії Syngenta:

  • Олексій Івженко, лабіринт позитивних емоцій «Брусія», Полтавська обл.;

Номінація від компанії МХП:

  • Вікторія Кривещенко, перепелина продукція ТМ «Чарівний птах», село Перемога, Київська обл.
  • Христина Закревська, «Молоко — біле золото Карпат», Івано-Франківська обл.

Номінація від ГД ООН і Pepsico Foundation:

  • Ірина Барзо, виробництво смачної ягоди за допомогою інноваційних інструментів, Київська обл.
  • Родина Білоусових, магазин для фермерів Agri.prom.ua, Київ
  • Юлія Дрюк, цех із виробництва соняшникової олії, Полтавська область
  • Володимир Жданов, вирощування люфи, Херсонська/Київська область
  • Ірина Карпенко, «Грибні Джерки», виробництво та продаж в’ялених грибів, Чернігівська обл.
  • Любов Маргітай, екоснеки, Закарпатська область
  • Вікторія Маслова, рослинна доглядова косметика VESNA
  • Світлана Поліщук, відповідальне та дбайливе господарювання на присадибних ділянках з елементами кооперації, Рівненська обл.
  • Ольга Федосова, медова продукція Fedosov Family Farm, Миколаївська/Одеська обл.
  • Дмитро Шкуренко, вирощування, заготівля та переробка лікарських рослин, ФГ «ДІТАСАНА», Харківська обл.

Спеціальні гранти від Глобального договору ООН в Україні отримали:

  • Віталій Заворотний, вирощування овочів у теплиці, Хмельницька обл.
  • Богдан Зелений, налагодження виготовлення паливних та кормових гранул ФГ «Богдан-Агрос», Львівська обл.

Денис Ліфінцев, менеджер проєкту SEED, який працював з усіма учасниками й допомагав їм пройти навчання на проєкті, підсумував:

«Найважливіше, що й переможці, і фіналісти здобули на проєкті — це цінний досвід, ґрунтовні знання та співпрацю одне з одним, яка відбувалася впродовж усього часу навчання та, я вірю, продовжиться і після його завершення».

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter