Розвиток ринку біогазу та біометану в Україні: бар’єри, можливості, перспективи — про що говорили на панельній дискусії

30.08.2024

29 серпня 2024 року відбулася панельна онлайн-дискусія «Біогаз та біометан: нові можливості для енергетичної незалежності України», організована Глобальним договором ООН в Україні спільно з ExPro Consulting та Біоенергетичною асоціацією України. Учасники обговорювали майбутнє розвитку ринку біогазу та біометану, його потенційний внесок в енергетичну незалежність України, перспективи експорту до Європейського Союзу, а також виклики, що стоять перед галуззю.

Чіткий курс на розвиток відновлюваних газів

На початку дискусії ключові гравці ринку, серед яких представники уряду, галузеві експерти та інвестори, підкреслили важливість розвитку біометану та біогазу для енергетичної стратегії України. Ігор Ковальов, генеральний директор Директорату ресурсоефективних трансформацій Міністерства енергетики України, розпочав захід із визнання ролі відновлюваних газів у досягненні енергетичної безпеки:

«Розбудова ринку відновлюваних газів — важлива як для України, так і для Європейського Союзу. Міністерство енергетики України й надалі працює над розвитком біогазу й біометану, прагнучи й до співпраці з партнерами», — зазначив Ковальов.

За його словами, одним із ключових елементів стратегії є Національний план дій з енергетики та клімату на період до 2030 року, що передбачає виробництво 100 млн кубометрів біометану щорічно. Також, важливою є розробка дорожньої карти з ЄС щодо експорту біометану, яка вже активно обговорюється з Європейською комісією.

Інвестиції та правова база: Як залучити інвесторів?

Олена Ленська, директорка Департаменту відновлюваної енергетики Держенергоефективності, звернула увагу на інвестиційний клімат у галузі та важливість правильного правового регулювання для розвитку ринку:

«Потрібно вже зараз сформувати запит до Європейського Союзу, в якому уточнити: чи введення українського реєстру біометану не створить додаткову перепону в цьому експортному питанні?», — підкреслила Ленська.

Вона зазначила, що в Європі вже існують додаткові переваги для відновлюваних газів за умови дотримання критеріїв сталого розвитку, і Україна має враховувати ці аспекти. Проте, нинішній український реєстр біометану потребує суттєвих доопрацювань.

Сировина та рентабельність: Важливі факти від Георгія Гелетухи

Георгій Гелетуха, голова правління Громадської спілки «Біоенергетична асоціація України», наголосив на масштабах і потенціалі ринку біометану в Європі й Україні. Він зазначив, що в Україні вже діють 83 біогазові установки загальною потужністю 140 МВт, але на біометановому ринку діє лише дві установки, що виробляють 6 млн м³ біометану на рік.

«Ринок виробництва біометану в Європі глобально зростає. Так, найближчим часом планується запуск 7 нових біометанових об’єктів в Україні загальною потужністю 111 млн м³ на рік», — підкреслив Гелетуха.

Окрему увагу він приділив сировинній базі для виробництва біометану, зазначивши, що промислове тваринництво, рослинництво та виробництво харчових продуктів — основні джерела сировини. Він також підрахував, що внутрішня норма прибутковості біометанових проєктів, підключених до газорозподільних мереж, становить 28,4%, що робить ці проєкти економічно привабливими.

Координація зусиль: Необхідність єдиного керівного органу

На думку Гелетухи, проблема розвитку біометанової галузі полягає в тому, що вона є сферою відповідальності одразу кількох установ. Він закликав до створення єдиного органу, відповідального за координацію політики з розвитку біометану:

«Не відчувається одного єдиного органу державної влади, який буде штовхати сектор біометану вперед! Потрібно визначити міністерство, відповідальне за реалізацію політики з розвитку біометанової галузі та за загальну координацію роботи міністерств і відомств з цього питання», — наголосив Гелетуха.

Гелетуха зазначив, що законодавча база для біометану в Україні готова. Прийнятий Закон України про зміни до Митного кодексу дозволяє експорт біометану, але залишаються проблеми:

  1. Підключення біометанових заводів до газорозподільних мереж.
  2. Сталий розвиток біометанового сектора.

Представники НКРЕКП зазначили, що готові співпрацювати з операторами мереж для розв’язання проблем щодо підключення та якості газу.

Виклики для експорту та інвесторів

Олег Рябов, заступник генерального директора агрохолдингу «Gals Agro», звернув увагу на труднощі, з якими стикаються потенційні інвестори. Зокрема, він відзначив необхідність не лише страхування військових ризиків, а й подолання політичних перешкод для інвестицій:

«Нас не дуже чекають в ЄС з нашим біометаном, адже для інвесторів потрібно буде страхувати не лише військові ризики, а ще й політичні», — зазначив Рябов.

Експерт наголосив, що важливо створити кращі умови для інвесторів, ніж у сусідніх країнах, таких як Польща чи Словаччина, оскільки без змін у законодавстві нові проєкти можуть не отримати необхідного фінансування.

Висновки та перспективи

Віталій Радченко, керуючий партнер міжнародної фірми CMS в Україні, додав, що Україна має вже 5 біометанових заводів, що є важливою перевагою порівняно з Польщею, яка не має жодного. Однак він наголосив на проблемі розбіжності в одиницях вимірювання обсягів біометану між українськими операторами ГТС та їхніми європейськими колегами, що може ускладнювати експорт.

Наприкінці дискусії Олена Ленська підсумувала:

«Поки що лише 7 біометанових заводів готові до запуску, і невідомо, чи зможемо ми виконати наш Нацплан. Проте, коли Держенергоефективності починало запускати програму щодо мережі сонячних панелей для домогосподарств, їх було всього 21, далі — сотні й тисячі. Як тільки зрозуміли, що сонце — дуже хороше та ефективне джерело енергії, панелі почали щоквартально збільшуватися в 4-5-10 разів. Так, 26% сонячної енергії було вироблено установками домогосподарств. Тож потенціал біометану є величезним, і якщо все складеться добре, то розвиток ринку буде стрімким», — зазначила Ленська.

Організатори події

Дискусія стала важливим кроком на шляху до розвитку українського ринку біометану та біогазу, що сприятиме зміцненню енергетичної незалежності країни. Захід був організований Глобальним договором ООН в Україні у співпраці з ExPro Consulting та Біоенергетичною асоціацією України в межах Ukraine Energy Initiative. Модераторами заходу виступили керівник Ukraine Energy Initiative Віталій Опришко та редакторка ExPro Electricity Дар’я Орлова.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter