Інтерес до “зелених облігацій” стрімко зростає: головні тези з виступу ГД ООН на International Business Forum

21.10.2019

Локальна мережа Глобального договору ООН в Україні взяла участь у International Business Forum “Створення середовища для сталого бізнесу у Східній Європі та Центральній Азії”, що відбувся 11 жовтня у Тбілісі. 

Під час заходу учасники із України, Грузії, Казахстану, Узбекистану, Киргизії, Туркменістану, Албанії та Польщі обговорили, наскільки бізнес в наших країнах готовий інвестувати у проекти сталого розвитку.

У заході взяли участь прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія, міністерка економіки та сталого розвитку Грузії Натела Турнава, представники Global Compact Network Georgia та ін.

Бізнес у Східній Європі та Центральній Азії часто вважає, що слідування Цілям сталого розвитку не приносить прибутку, не впливає на продажі, і тому не слід витрачати свій час і ресурси на роботу над нами. Проте таке твердження є недалекоглядним, адже приклад Західної Європи свідчить про інше. 

Вже доведено досвідом розвинутих країн, що бізнес, який інвестує в Цілі сталого розвитку, є більш конкурентоспроможним. Це можливо за умови, коли основні стейкхолдери поєднують зусилля:

  • держава, яка заохочує втілення Цілей сталого розвитку бізнесом 
  • інвестори, які надають преференції тим компаніям, які впливають на досягнення глобальної програми 2030
  • суспільство, яке допомагає знаходити рішення глобальних проблем і втілювати такі рішення в партнерстві
  • система освіти, яка навчає як молоде покоління так і нинішніх бізнес-лідерів новій системі цінностей та тому, як отримати прибутки від такої діяльності
  • медіа, які популяризують ведення бізнесу сталим способом

Бізнеси, побудовані на Цілях сталого розвитку, масштабуються у 2-3 рази швидше, ніж традиційні. Частка інвестицій в такі компанії невпинно зростає. 

“За оцінкою глобальної мережі цьогоріч інвестовано в бізнес-проекти сталого розвитку понад 228 млрд доларів – і ця цифра стрімко росте. На жаль, сьогодні Україна знаходиться поміж 10 країн, які найменше інвестують у цей напрямок. Через проект Young SDG Innovators ми змінюємо парадигму і надаємо нашим бізнесам змогу побачити можливості, які надають Цілі сталого розвитку”, – каже голова правління мережі Глобального договору ООН в Україні Тетяна Сахарук. 

Інтерес до “зелених облігацій” стрімко зростає: з 4 млрд долларів у 2012 році до 155 млрд у 2017 році. Цього року компанія Enel випустила перші SDG облігації та залучила більше 1,5 млрд доларів. 

Інкорпорація Цілей сталого розвитку традиційними бізнесами працює на репутацію компанії та впливає на фінансові показники через залучення інвестицій, отримання кредитів за меншою кредитною ставкою, розміщення облігацій на більш вигідних умовах, збільшення продажів через прихильність споживачів, лояльність працівників, тощо.

Таким чином, реалізація Глобальної програми 2030 вимагає створення певної екосистеми, в якій п’ятикутник “влада-громада-бізнес-освіта-медіа” підсилюють один одного.

Глобальний договір ООН в Україні закликає всіх до створення екосистеми для реалізації Цілей сталого розвитку!

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter