Підготовка стратегії відповідального виходу з карантину

17.04.2020

«Вже за кілька тижнів лідерам з усього світу доведеться приймати рішення про пом’якшення  політики карантину, що має значні соціальні, економічні та політичні наслідки. Пропонуємо розглянути основу для відповідальної стратегії виходу з «закриття».

Глобальний характер пандемії та той факт, що сусідні країни знаходяться на різних рівнях, говорить про те, що криза може бути тривалою. Однак, з економічної та соціальної точки зору, карантинні заходи не є сталими в довгостроковій перспективі. Журнал Nature у своєму онлайн виданні запропонував трикомпонентну стратегію виходу, спираючись на певний досвід країн Азії.

1.У першу чергу слід підтримувати заходи соціальної дистанції, щоб зменшити передачу вірусу до того моменту, коли лікарні матимуть достатньо ресурсів. Це дало б можливість медичним закладам уникнути масових напливів пацієнтів, а також дозволило б розглянути питання логістики захисних засобів, щоб найкращим чином запобігти майбутнім захворюванням медичного персоналу.

2. Масова діагностика. Паралельно до вищезазначенного пункту, діагностичний потенціал потребує масового підвищення як для виявлення вірусу, так і для ідентифікації людей з імунітетом. Доступ широкого загалу до тестів ПЛР зворотньої транскрипції та швидких тестів на антиген для діагностики вірусу дасть можливість відстеження контактів, вчасної самоізоляції та карантину. Серологічні тести – для перевірки хибнонегативних результатів, виявлення незаразних та осіб з імунітетом. Останній тип дослідження можна здійснювати беручи аналіз з пальця, що дозволить ситуацію масового скринінгу.

3. Систематичне тестування та відстеження контактів, особливо представників сфери охорони здоров’я, харчування та органів безпеки. Одне з найактуальніших питань початку виходу з карантину – відкриття шкіл. Ситуація неоднозначна, оскільки є потреба у забезпеченні здоров’я не лише учнів, а і викладацького складу та їх родин. Також, варто зберегти можливість дистанційної роботи для кого це можливо.

Однією з перепон в реалізації цієї стратегії може стати економічна недоступність до масового тестування для деяких країн, тому потрібно розглянути варіант дотацій.

Спершу до звичного способу життя мають повертатись ті, хто має імунітет  та належать до груп з найнижчим ризиком до зараження. Тестування має проводитись серед співробітників найважливіших сфер. Так поступово формуватиметься колективний імунітет. Громадяни мають поділитися на тих, хто має імунітет та низький ризик і тих, хто має високий ризик. Це дасть змогу зберегти ефективність медичної системи та «дотягнути» до вакцини.

Така комбінована стратегія дозволить відійти від жорстких обмежувальних заходів. Через масове тестування ізолюватимуть лише хворих, а карантинні заходи стосуватимуться її контактних осіб. Усі люди з імунітетом будуть звільнені.

Звісно, для точного прогнозування дієвості стратегії необхідно кількісне математичне моделювання. Однак успішне управління цією кризою буде залежати головним чином від підтримки населення.

Повну версію статті ви можете прочитати тут: https://go.nature.com/2RJ8z3V

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter