Підписано Меморандум про спільні дії з антикорупції в Україні

10.12.2020

Меморандум підписано 9-го грудня, у Міжнародний день боротьби з корупцією.

Захід відкрила Тетяна Сахарук, Генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні:

Меморандум – це наш перший крок, спрямований на поєднання різних стейкхолдерів у протидії корупції в Україні у рамках міжнародної програми «Колективні дії з антикорупції». Протягом наступних принаймні трьох років ми станемо майданчиком для спільних дій у сфері антикорупції. Наше завдання – створити спільноту людей, які розуміють, навіщо це потрібно Україні загалом і  бізнесу зокрема. Ми хочемо об’єднати проактивних людей, які будуть працювати у цій сфері разом із нами, створять дорожню карту для бізнесу та держави і працюватимуть над її досягненням.

Перед підписанням Меморандуму з промовою щодо важливості партнерства держави і бізнесу та просування ідей спільної боротьби проти корупції в Україні виступив Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков:

Радий привітати вас із Міжнародним днем боротьби з корупцією. Якщо зазначене в цьому Меморандумі буде реалізоване, то боротися буде ні з чим, бо корупція буде мінімізована. Меморандум є важливим, бо охоплює не тільки конкретні антикорупційні заходи, а й задає стандарти випуску продукції на ринку та роботи з працівниками. А головне – він вказує на те, що підписанти цього Меморандуму будуть вимагати дотримання цих стандартів від своїх контрагентів. Цей документ може дійсно «заражати» правильною поведінкою. Разом з бізнесом і громадськими організаціями НАЗК розробило проєкт антикорупційної стратегії, який вже пройшов перше читання і, ми сподіваємось, що ще цього року буде проголосований парламентом.

Свої підписи під документом поставили представники профільних громадських організацій, великих і малих бізнес-компаній та всі зацікавлені організації, які працюють над запобіганням і подоланням корупції. Серед них: Глобальний договір ООН в Україні, ГО «Стоп корупції», ГО «Nationality Club», «Благодійний фонд “Агенція розвитку майбутнього”», ГС «Українська Бізнес Асоціація», ГО «Асоціація експертів зі сталого розвитку», ДП «Капарол Україна», ДП «ІНФОТЕХ», BASF Ukraine, АТ «Фармак», ТОВ «ДТЕК», ТОВ «Кернел», ТОВ «Сканія Україна», ТОВ «ІНДЕВЛАБ», НЕК «Укренерго», «Пластікс-Україна», Фонд енергоефективності, асоціація «Європейська асоціація програмної інженерії», ТОВ «Оператор газотранспортної системи України», ПРАТ «АБІНБЕВ ЕФЕС УКРАЇНА» та юридична фірма «ETERNA LAW».

Підписавши Меморандум, учасники задекларували свої наміри спільно працювати над запобіганням та подоланням корупції в Україні на всіх рівнях. Сторони зобов’язалися сприяти прозорості та протидії корупції у своїй діловій практиці, а також запроваджувати та підтримувати ефективні внутрішні процеси для запобігання усіх проявів корупції.

До підписання документу можуть долучитися всі охочі компанії та організації, звернувшись до ГД ООН в Україні: [email protected].

Підписання Меморандуму відбулося у рамках Антикорупційного тижня в Україні (7 – 11 грудня), ініційованого Глобальним договором ООН в Україні. Розклад сесій на лендінг-сторінці проєкту.

Згідно з Десятим принципом Глобального договору ООН, ділові кола повинні протидіяти всім формам корупції, включаючи здирництво та хабарництво. У межах роботи над Десятим принципом Мережа Глобального договору ООН в Україні започаткувала ініціативу з антикорупційних колективних дій. Метою ініціативи є підвищення доброчесності бізнесу, покращення прозорості та об’єднання приватного сектору, уряду і громадянського суспільства для колективної боротьби з корупцією.

Після урочистого підписання Документу пройшов допрем’єрний показ документального фільму від Української правди «Червона лінія: Корупція».

Перед показом зі словом виступила головна редакторка Української правди Севгіль Мусаєва:

Це журналістський фільм, і він призначений для широкого кола глядачів. Люди заплуталися у складній системі антикорупційних органів, тому ми вирішили зняти стрічку про цю інфраструктуру. Але так сталося, що коли ми почали знімати, Конституційний суд виніс своє скандальне рішення, тож ми незаплановано стали свідками цих подій і приділили цьому значну увагу у фільмі.

Вже 15 грудня на платформі Української правди відбудеться національна прем’єра стрічки.

Про фільм

Подолання корупції було серед основних вимог учасників Революції Гідності. Саме з цією метою після перемоги Майдану в країні з’явилася система антикорупційних органів. Втім, і через сім років запит суспільства складно назвати задоволеним, а навколо антикорупційних органів ледь не щодня вибухають нові скандали. Як і чому антикорупційна інфраструктура у 2020 році опинилася за кілька кроків від знищення і наскільки ефективною в країні є боротьба з корупцією – на ці та багато інших питань відповідають керівники правоохоронних органів, активісти, політичні опоненти та люди, що стояли біля витоків антикорупційного законодавства. Фільм «Червона лінія: Корупція» – перша робота з циклу документальних фільмів «Української правди» про найважливіші проблеми і виклики для українського суспільства. Режисер стрічки – Єгор Трояновський, продюсерка – Ольга Бесхмельниціна. Трейлер фільму ви можете переглянути за посиланням.

Партнером Антикорупційного тижня в Україні є ділова спільнота «БІЗНЕС100». Інформаційний партнер – бізнес-портал Delo.UA.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter