Стартував всеукраїнський проєкт зі скринінгу захворювання на діабет

15.02.2021

Для профілактики захворювання, його виявлення на ранніх стадіях та підвищення рівня культури здоров’я населення в Україні стартувала громадська національна програма «Врятуй собі життя — перевірся на діабет», інформаційним партнером якої став Глобальний договір ООН в Україні.

Про це повідомили організатори проєкту під час сьогоднішньої прес-конференції, яка пройшла в прес-центрі інформаційного агентства «Українські Новини». Відеозапис пресконференції можна переглянути за посиланням.

Діабет увійшов до десяти найнебезпечніших хвороб у світі. За останні 20 років  смертність від діабету збільшилася на 70%. Торік хвороба увійшла до переліку десяти головних причин, від яких вмирають.

Головна ідея полягає у залученні компаній для проведення експрес-тестів співробітникам, мешканцям населених пунктів присутності бізнесу та іншим категоріям громадян. Акція триватиме до 14 листопада, коли у світі відзначається Міжнародний день діабету. За попередніми розрахунками, в ній зможуть взяти участь до 1 млн людей.

Проєкт ініціювала ГО «Асоціація лідерів сталого розвитку», що ставить метою об’єднати бізнес, владу, громадянське суспільство та ЗМІ для вирішення важливих соціальних проблем.

Актуальність теми пов’язана також із продовженням пандемії коронавірусу. За даними Міжнародної діабетичної федерації, найбільші ускладнення від COVID-19 мають саме хворі на цукровий діабет. Своєчасна діагностика діабету допоможе скоригувати лікування інших хвороб.

Проєкт має підвищити рівень обізнаності про діабет та сприяти проведенню масової перевірки жителів країни, перш за все, категорій із найбільшим ступенем ризику: людей 45+, із зайвою вагою, підвищеним артеріальним тиском, хронічним панкреатитом та ін.

«В Україні скринінг на діабет востаннє проводили у 2012 році. З того часу інтерес до проблеми зменшився. Ми навіть не маємо чіткої статистики щодо кількості хворих. Понад 1 млн українців не знають, що живуть із діабетом. Ми пояснюємо людям, що увага до власного здоров’я — це характерна риса сучасної освіченої людини. Участь у таких акціях має стати звичайною справою. Іноді треба просто подолати страх і навчитися приборкати хворобу задля себе та близьких. Ми хочемо бачити в учасниках проєкту всі великі компанії з різних галузей, тому що тільки разом можна домогтися нашої мети», зауважила глава ГО «Асоціація лідерів сталого розвитку» Олена Зубарєва.

«Третя Ціль сталого розвитку присвячена міцному здоров’ю. Одним з показників її реалізації є своєчасна діагностика. Скринінг на діабет допоможе забезпечити своєчасність лікування та зменшення смертності. Пропонуємо підтримати кампанію та через партнерство залучити людей до свідомого та своєчасного діагностування», зазначила Тетяна Сахарук, голова Глобального договору ООН в Україні.

Партнери програми проходять комплаєнс щодо конфлікту інтересів. Учасники тестування будуть проінформовані як про позитивні сторони скринінгу, так і про негативні пов’язані, наприклад, із можливістю хибних результатів та зайвим хвилюванням. Усі відходи після проведення тестів будуть утилізовані згідно із законодавством.

У рамках проєкту пройде арт-виставка «Діабет не вирок», у якій візьме участь український фотограф Олександр Мордерер. Він зобразить людей, які повноцінно живуть з діабетом. На таку ж тему заплановано зняти фільм.

«На забезпечення хворих на діабет держава витрачає значні кошти. У 2020 році у бюджеті було передбачено на ці цілі 1,2 млрд грн. Цього року у першому півріччі виділено 867 млн грн. субвенцій на лікування хворих на цукровий діабет інсуліном та хворих на нецукровий діабет. А з липня 2021 року інсулін увійде до переліку лікарських засобів, що підлягають реімбурсації в рамках Програми медичних гарантій НСЗУ. Проте через збільшення захворюваності на діабет необхідно проаналізувати доцільність підтримки з боку держави профілактичних заходів, в тому числі проведення повноцінного скринінгу на державному рівні. Впевнений, що для прийняття такого рішення можуть бути корисними і підсумки цієї акції, що ініційована громадськістю сьогодні», сказав Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

«За оптимістичною оцінкою Міжнародної діабетичної федерації, з огляду на чисельність населення України, майже 3 мільйони дорослого населення живуть з діабетом 2 типу, поширеність захворювання становить 8,4%. Діабет діагностують в установах охорони здоров’я та при проведенні деяких масових кампаній. Проте, до 50% всіх випадків залишаються недіагностованими. Люди уникають діагностики діабету, оскільки не розуміють високого ризику для життя та бояться, що подальше тривале лікування буде пов’язане зі значними витратами. Але своєчасна діагностика може допомогти запобігти тяжким наслідкам захворювання», прокоментувала Наталія Спринчук, доктор медичних наук, професор кафедри ендокринології, лікар вищої категорії.

«Захворюваність на діабет можна знизити, якщо інформувати населення про фактори ризику та перші ознаки діабету. У європейських країнах створена система, яка мотивує людей вчитися компенсувати своє захворювання. І в більшості з них запроваджені державні програми з раннього скринінгу, профілактики діабету, а також його ускладнень. У цивілізованих країнах багато років діє гасло: «Діабет – не вирок, а певний спосіб життя». З самого початку людей з діабетом навчають і налаштовують в цьому напрямку. В цих країнах запроваджені не лише державні медичні програми з надання висококваліфікованої медичної та психологічної допомоги, а й ті, що мотивують пацієнтів вчитися жити з діабетом. Ми повинні об’єднатися, щоб змінити ситуацію в Україні на краще та сконцентрувати зусилля на своєчасній профілактиці, ранній діагностиці, сучасних методах лікування та ефективному контролі діабету», зазначила Наталя Власенко, голова Фонду «Діабетику».

«Ми провели аналіз контенту у соціальних мережах на тему «діабет» у січні. Залучена аудиторія  –  1,2 млн контактів. Виявилося, що українці зовсім не обговорюють питання діагностики. Проте маркетологи активно експлуатують хибну тезу, що зайва вага — це прямий шлях до діабету, та пропонують різні засоби для схуднення. Зверну увагу на тенденцію до збільшення аудиторій діаблогерів – людей, які самі часто мають діабет та ведуть блоги. Їх читають майже 8 млн користувачів соцмереж», – наголосила експертка з медіааналізу Оксана Маличкович.

«Нас запросили взяти участь у програмі, бо компанія «Фармак» представляє найбільший в Україні портфель протидіабетичних препаратів. Ми вирішили підтримати інформаційну кампанію, спрямовану на профілактику діабету, зокрема, популяризацію здорового способу життя. Проєкт дуже амбітний і тому цікавий для нас: 1 млн тестів – це круто! Ми готові допомогти в організації процесу скринінгу»,  –  додав Вадим Виповський, представник компанії «Фармак».

Приєднатися до проєкту можна заповнивши АНКЕТУ на сайті.

Також можна зв’язатися з організаторкою проєкту Оленою Зубарєвою за e-mail: [email protected].

Сумна статистика:

  • У світі 463 мільйони дорослих (20-79 років) живуть з діабетом; до 2045 року ця цифра збільшиться до700 мільйонів
  • Кожна п’ята людина 65 + страждає на діабет
  • Кожен другий(232 мільйони) не знає, що хворіє на діабет
  • Діабет став причиною 4,2 мільйона смертейу 2019 році
  • Більше 1,1 мільйона дітейі підлітків живуть з діабетом першого типу.
  • 374 мільйони людей схильні до підвищеного ризику розвитку діабету другого типу
  • 2 з 3 людейз діабетом живуть у місті
  • На ранніх стадіях захворювання симптомів немає
  • Скринінг показує підвищений цукор в середньому у кожного п’ятого.
Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter