У День Землі відбувся «Саміт сталого бізнесу»

23.04.2021

22 квітня, коли країни ООН відзначають Міжнародний день Матері-Землі, Глобальний договір ООН в Україні долучився до спеціального ділового заходу  «Саміт сталого бізнесу». 

Так, у рамках Саміту ми провели панельну дискусію на тему «Європейська зелена угода – очікування і можливості: з погляду влади і бізнесу».

Учасниками обговорення стали керівники українських компаній, які працюють над сталим розвитком екологічного напряму своїх бізнесів. А модерувала дискусію заслужена журналістка України, шеф-редакторка і телеведуча програми Факти ICTV Олена Фроляк.

Владу в цьому діалозі представив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський, який розповів про державну екологічну політику України та наші перспективи міжнародної співпраці з Європейським Союзом в екологічному напрямі.

«Міністерство захисту довкілля зараз є форпостом кліматичних перетворень в Україні. Ми працюємо над тим, щоб перейняти найкращі закордонні практики та імплементувати їх в Україні, аби допомагати нашому бізнесу здійснювати зелені трансформації і відповідати Європейському зеленому курсу. Зараз ми маємо продемонструвати солідарність уряду і бізнесу в досягненні екологічних цілей і показати Європі механізми, через які вона може інвестувати в Україну. Наша країна може стати інвестиційним раєм, якщо реалізувати декілька політик: верховенство права, захист інвестицій і стимули для інвесторів. Ми вже на правильному шляху», – наголосив Роман Абрамовський.

Виконавчий директор компанії «Фармак» Володимир Костюк зауважив:

«Коли мова йде про екологічні ініціативи, бізнес і держава мають погодити зобов’язання, які беруть на себе, щоб обов’язково їх виконати. Я думаю, що кожен присутній на цій події бізнес робить більше, ніж від нього очікує держава. Після того, як компанія Фармак приєдналася до ГД ООН у 2018 році, наша робота у сфері сталого розвитку стала більш сфокусованою. Будь-яке наше інвестиційне рішення пов’язане з принципами сталого розвитку. У 2016 році ми інвестували близько 40 млн євро у вивезення хімічного виробництва з Києва в місто Шостка, яке оснастили сучасними очисними спорудами для води та повітря. У Києві ми інвестували 500 тис. доларів у модернізацію очисних споруд. За останній рік ми скоротили викиди в атмосферу на 33 %. Крім того, коли ми говоримо про сталий розвиток, то говоримо про людей. Кожен відповідальний бізнес має створити безпечні умови для співробітників у період пандемії. І ми це робимо».

Про роботу компанії «ДТЕК» у сфері сталого розвитку розповів її виконавчий директор Дмитро Сахарук:

«Значну частину стратегії компанії DTEK на наступні десять років займає реалізація заходів щодо сталого розвитку. Вони стосуються, по-перше, виробництва енергії. Сонце є джерелом енергії майбутнього, а вітер – найбільш успішна технологія виробництва відновлюваної енергії сьогодні. Наша компанія за три роки побудувала 1 ГВт енергетичних потужностей відновлюваної енергії. По-друге, наші заходи щодо сталого розвитку стосуються того, як люди споживають енергію. Споживачам ми допомагаємо встановлювати сонячні панелі на дахах будинків та підвищувати енергоефективність будівель. По-третє, ми популяризуємо сталий розвиток через освіту. Для того, щоб бізнес успішніше реалізовував проєкти сталого розвитку в Україні, нам потрібна співпраця з державою та чіткі правила гри для інвесторів. Бо European Green Deal – це модернізація економіки з акцентом на зелені технології».

Крім того, під час дискусії було підняте питання впливу на екологію рослинництва і тваринництва. 

«Частиною Green Deal є стратегія “від лану до столу”. Ми підтримуємо розвиток сільського господарства і впровадження нових екологічних ідей у законодавство. Ми хочемо стимулювати просування до більш екологічно нейтрального виробництва, зменшивши кількість викидів парникових газів, захищаючи біорізноманіття й мінімізуючи використання ресурсів. Для цього ми забезпечуємо фермерів необхідними технологіями та навичками. Для бізнесу важливо знайти баланс між економічною ефективністю та мінімізацією впливу на екологію. Для досягнення цього балансу ми працюємо в трьох основних напрямах: виведення нових сортів зерна, біологічний та хімічний захист рослин з мінімальним впливом на екологію та розробка електронного застосунку для фермерів», – зауважив генеральний директор BASF Україна Тіберіу Діма.

Президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор «Індустріальної молочної компанії» Алекс Ліссітса розповів про необхідні для України зміни у сфері сільського господарства:

«Питання тваринництва в Україні заполітизоване. У Європі, особливо в Німеччині, суспільство стимулюють менше споживати продукції тваринництва, бо саме воно продукує значні викиди парникових газів і метану. Серйозною проблемою України є те, що більшість молока та м’яса виробляється в сільській місцевості абсолютно неконтрольовано. Одна з ініціатив European Green Geal – це «карбонові сертифікати» для сільського господарства. У рослинництві вони дають змогу заробити більш ніж 100 євро на гектарі. Але для цього треба змінити технології та запровадити інновації й дати доступ на український ринок сучасним засобам захисту рослин. 50 % успіху в отриманні «карбонового сертифікату» залежить від зміни підходів до обробки ґрунту».

Завершилася панель виступом Дениса Морозова, першого заступника генерального директора компанії «Інтерпайп», яка вже досягла карбонової нейтральності.

«Компанія «Інтерпайп» використовує електросталеплавильний спосіб виробництва сталі, за якого викиди вуглекислого газу в атмосферу є у 8–10 разів меншими, ніж за виробництва сталі мартенівським або киснево-конверторним способами. Плани про перехід до електросталеплавильного способу озвучили провідні європейські компанії. Наш завод Інтерпайп Сталь, який вже виконує норму European Green Deal із декарбонізації, може слугувати прикладом для інших українських компаній, які лише стають на шлях кліматичної нейтральності. Його будівництво коштувало 1 млрд доларів, залучених від італійського кредитного агентства Sace. Поки в Україні немає державної підтримки бізнесу, що прагне декарбонізації, українські компанії перебувають один на один із великим світовим викликом», – поділився Денис Морозов.

Саміт став платформою для зустрічі 20 власників і СЕО великих компаній та експертів з КСВ, де вони поділилися стратегіями побудови соціально відповідального та комерційно успішного бізнесу. 

Генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні Тетяна Сахарук взяла участь у Саміті як спікерка і розповіла, навіщо бізнесу трансформуватися та будувати свою стратегію за принципами сталості.

«Торік Україна вперше відзвітувала про досягнення Цілей сталого розвитку. З’ясувалося, що за 15 з 17 Цілей наша країна має негативні показники. Насправді, досягти усіх 17 реально. Але ми не зможемо отримати потрібного прогресу, якщо будемо вести свій бізнес так, як звикли це робити. За даними ООН, бізнес, що будується на принципах сталого розвитку,  розвивається в 2-3 рази швидше, ніж традиційний. І ми закликаємо всі компанії ставати на шлях сталості та екологічності», – наголосила Тетяна Сахарук.

 «Саміт сталого бізнесу» пройшов у DTEK Academy з дотриманням карантинних обмежень, а для широкого кола глядачів була забезпечена онлайн-трансляція НА ЛЕНДІНГУ САМІТУ. Переглянути відеозапис Саміту ви можете НА САЙТІ.

На завершення відбулася церемонія нагородження 25 переможців рейтингу «Лідери сталого бізнесу» від журналу «ТОП-100. Рейтинги найбільших».

Проєкт «Саміт сталого бізнесу» реалізований багатопрофільним бізнес-медіа Ekonomika+ спільно з Глобальним договором ООН в Україні.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter