Відбулася конференція Making Global Goals Local Business – Georgia

26.03.2021

Другий день конференції пройшов 26 березня і розпочався дискусією  «Зелені інновації – впровадження інноваційних зелених технологій для сталого розвитку».

Обговорення було зосереджене на таких питаннях, як: екологічно чисті технології, впроваджені бізнесом; екологічна інноваційна політика на національному рівні; вплив технологій на зелені інновації; просування зелених інновацій урядовими та фінансовими установами; зелене виробництво та торгівля; «зелені» стартапи та ширша інноваційна екосистема.

Участь у дискусії взяли:

  • Катерина Мірошник, директорка з інфраструктури Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР);
  • Автанділ Касрадзе, голова Грузинського агентства з інновацій та технологій;
  • Камуран Укар, генеральний директор Unilever Ірану, Кавказу та Центральної Азії;
  • Радослав Каскевич, керуючий директор 3M у Східній Європі;
  • Олена Болсун, керівниця відділу фінансування зовнішньої торгівлі Белінвестбанку в Білорусі.

У другій дискусії –  «Стале фінансування – нові межі регуляторної бази ЄС» – Україну представляв співзасновник і голова наглядової ради Greencubator Роман Зінченко. Під час виступу він розповів про діяльність компанії Greencubator, яка створює екосистеми для сталого підприємництва та допомагає інноваторам зростати.

У рамках цього обговорення учасники розглянули приклади зусиль ЄС щодо інтеграції аспектів сталого розвитку до своєї фінансової політики. Далі спікери зосередились на ролі сталого фінансування у реалізації Європейського зеленого курсу та на виконанні міжнародних зобов’язань ЄС щодо клімату і сталості.

Учасники дискусії:

  • Коба Гвенетадзе, голова правління Національного банку Грузії;
  • Алекс Матуа, генеральний директор ProCredit Bank;
  • Керолайн Х. Брайт, регіональна консультаційна радниця Світового банку IFС з питань ESG для Східної Європи, Центральної Азії та Латинської Америки;
  • Роман Зінченко, співзасновник і голова наглядової ради Greencubator;
  • Хуан де Поррас Агірре, віце-президент, член правління Santander Bank Polska S.A.

У третій панельній дискусії  – «Партнерство заради цілей: цикл амбіцій у фокусі» – участь взяв комерційний директор Caparol Україна Андрій Король.

Ця панельна дискусія зосередилася на ролі зелених інвестиційних банків у сприянні переходу до зелених економік. Також учасники дискусії обговорили роль багатогалузевих партнерських стосунків для цілей та взаємовигідної співпраці. Завдяки тому, що серед спікерів цієї дискусії були представники урядів, вдалося висвітлити проблеми та найкращі практики державного і приватного партнерства навколо Цілей сталого розвитку.

Учасники дискусії:

  • Каха Кучава, віцеспікер парламенту Грузії;
  • Ніно Антадзе, керівниця групи з питань навколишнього середовища та енергетики ПРООН в Грузії;
  • Арчіл Бакурадзе, голова наглядової ради Організації фінансового включення «Кристал»;
  • Андрій Король, комерційний директор Caparol Україна;
  • Гонората Фіджалка, Фонд реальних економічних можливостей для зелених інвестицій (REGIO), керівниця технічного фонду Green Bond для Європи та Центральної Азії, IFC.

Під час свого виступу Андрій Король наголосив:

«Екологічність бізнесу і дотримання принципів сталого розвитку, або підтримка цього підходу сьогодні – це не про отримання додаткових вигод, а про мінімальні вимоги до людства заради благополучного життя в найближчому майбутньому. Для компанії Caparol Ukraine, як частини концерну DAW SE, розробка, а також популяризація екологічно безпечних будівельних рішень, дають нам можливість зробити життя людей здоровим, комфортним, і водночас – гармонійним з довкіллям і природою».

У заключній панельній дискусії – Масштабування амбіцій на Десятиліття дій в епоху пост-COVID – Україну представила генеральна директорка ГД ООН в Україні Тетяна Сахарук.

Учасниками цієї дискусії стали керівники локальних мереж Глобального договору ООН, які підсумували усі дискусії, що відбулися в рамках конференції, та обговорили роль Глобального договору загалом і кожної з мереж зокрема у досягненні зеленої інклюзивної економіки та Цілей сталого розвитку в  східноєвропейському регіоні.

Участь у дискусії взяли:

  • Тетяна Сахарук, виконавча директорка Мережі Глобального договору ООН в Україні;
  • Саломе Зурабішвілі, виконавча директорка Мережі Глобального договору ООН в Грузії;
  • Максим Падбярозкін, виконавчий директор Мережі Глобального договору ООН в Білорусі;
  • Каміль Вишковський, голова правління Мережі Глобального ООН в Польщі;
  • Мельда Челе, виконавча директорка Мережі Глобального договору ООН в Туреччині.

Україна є учасником Паризької угоди, яка вимагає не допустити підвищення температури більш ніж на 2 градуси Цельсія порівняно з доіндустріальним рівнем. Але вже сьогодні цього недостатньо.

Тетяна Сахарук у своєму виступі закликала компанії в Україні приєднатися до глобальної ініціативи «Амбіція 1,5 °C », спрямованої на можливість компаній впливати на зміну клімату через фінансові важелі і нові технології та підвищити  потенціал розвитку компанії. Ініціатива стартує у квітні 2021-го року.

У рамках панелі учасники також обговорили можливості та обов’язки Європейської «зеленої угоди». Тетяна зазначила, що Угода передбачає, в тому числі, розвиток інновацій та включення молоді. Глобальний договір ООН в Україні, через локальні та міжнародні програми, створює потенціал розвитку інновацій у різних сферах бізнесу та допомагає компаніям реалізувати його інноваційні ідеї.

Флагманська конференція Глобального договору ООН Making Global Goals Local BusinessGeorgia тривала 25-26 березня. Захід був спрямований на східноєвропейський регіон і об’єднав спікерів високого рівня. Серед них: керівники урядів, місцеві та глобальні лідери бізнесу, громадянського суспільства, міжнародних організацій і локальних мереж Глобального договору ООН у Грузії, Україні, Польщі, Туреччині та Білорусі.

Тема заходу в 2021 році – «Майбутнє – зелене та інклюзивне»!

Про те, як минув перший день конференції, читайте в нашій ПУБЛІКАЦІЇ.

Записи усіх дискусій будуть розміщені на YOUTUBE-КАНАЛІ Мережі Глобального договору ООН в Грузії.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter