Відбувся фінал програми Young SDG Innovators (YSIP)

13.10.2021

12 жовтня для учасників з України офіційно завершилося навчання за програмою YSIP від Глобального договору ООН. Учасники програми запітчили аудиторії свої інноваційні ідеї та результати їх втілення з планом масштабування.

Урочисте закриття програми пройшло у приміщенні Освіторії Хабу.

З вітальним словом виступили генеральна директорка ГД ООН в Україні Тетяна Сахарук, СЕО ІМК, Амбасадор економічного напряму діяльності  ГД ООН Алекс Ліссітса, фасилітатор програми Павло Рижій і ментор програми, CEO IFDS Ігор Фоменко.

Генеральна директорка ГД ООН в Україні Тетяна Сахарук:

«Наші інноватори — це люди до 35 років. Саме вони стануть лідерами завтра. Ми впевнені, що наші випускники будуть вести бізнес відповідально, бо вони розуміють, що бізнес — це драйвер змін у світі».

Цьогоріч Мережу Глобального договору ООН в Україні у цій програмі представляли такі компанії: Caparol Україна, Нова Пошта, Фонд Енергоефективності, ДП Інфотех, Фармак, Укренерго, Укрзалізниця та ДТЕК.

Під час свого вітального слова СЕО ІМК, Амбасадор економічного напряму діяльності  ГД ООН Алекс Ліссітса розповів:

«Коли мене питають, з чого почати бізнес, я відповідаю: “З того, чого бракує”. Нині світовий ринок рухається у напрямі інновацій та альтернативних технологій і продає клієнтам ідею порятунку світу. Ми гнучкі і маємо великі перспективи для розвитку сталого бізнесу».

Впродовж дев’яти місяців молоді інноватори відвідували компанії своїх колег, де проходили навчальні кемпи і працювали над розробкою проєктів з інтеграції Цілей сталого розвитку в бізнес-моделі своїх компаній.

Розвиток проєктів супроводжував фасилітатор програми Павло Рижій:

«Результати роботи команд говорять самі за себе. Презентації проєктів від України викликають фурор на форумі Генеральної Асамблеї ООН. Як співавтор, ведучий та ментор програми вже другий рік поспіль, я можу спостерігати значний прогрес у якості, кількості та масштабі проєктів. На мою думку, навички корпоративного підприємництва та сталих інновацій, що здобувають команди в процесі проходження дев’ятимісячної акселераційної програми, будуть взятими на озброєння і масштабуватися в кожній з компаній, де вони працюють. Здобуті учасниками навички справді унікальні поєднанням в них інновацій, сталого розвитку та впливу на стратегію і бізнес компанії. Ми запрошуємо компанії до участі у нових хвилях програми! Формуйте команди майбутніх інноваторів, що стануть каталізаторами інноваційних змін, практик сталого розвитку та корпоративного підприємництва у ваших компаніях. І прославте компанію своїм проєктом не тільки на всю Україну, а й увесь світ!».

Побажав успіху учасникам програми і ментор програми, CEO IFDS Ігор Фоменко:

«Я радий був працювати з командами, які беруть на себе такі складні виклики і можуть масштабувати їх рішення на весь світ». 

Варто зазначити, що 21 вересня, у межах щорічної сесії Генеральної Асамблеї ООН, представники компаній Фармак і ДТЕК вже презентували свої проєкти на віртуальній зустрічі бізнес-лідерів з усього світу Uniting Business LIVE.

«Сьогодні сталий розвиток – це не nice-to-have, це must-have. З 2018 року команда Innovation DTEK розглянула 2258 інноваційних рішень, запустила 43 пілотних проєкти і масштабувала 9 з них в 7 бізнесах ДТЕК. Ми пишаємося тим, що всі реалізовані пілотні проєкти відповідають глобальним цілям ООН», – прокоментував директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.

Директорка з трансформації «Фармак» Тетяна Карпова зазначила:

«Я вітаю усіх випускників програми Young SDG Innovators з успішним закінченням навчання. Щиро дякую команді “Фармак” за сміливу ідею, яку ви розробили і гідно представили на сесії Генасамблеї ООН. Завдяки проєкту “Респіраторна вірусна панель” ми зможемо підвищити ефективність тестування вірусних захворювань та зробити ще один важливий внесок у покращення здоров’я українців та всього світу».

Під час фінальної події оцінювало проєкти експертне журі:

Олексій Рябчин, радник голови правління Нафтогазу;

Ярослав Демченков, заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції;

Єгор Фірсов, екс-голова Держекоінспекції України;

Олена Фроляк, ведуча, Амбасодорка екологічного напряму ГД ООН в Україні;

Олена Андронікова, CEO Moneyveo.

За результатами обговорення, кожен проєкт став переможцем у своєму напрямі:

1. Найкращий проєкт у боротьбі з пластиком — Caparol Ukraina

Проєкт «Друге життя пластика» несе в собі мету мінімізувати кількість пластика, який так нещадно впливає на стан навколишнього середовища. Переробка тари, що залишається після використання лакофарбової продукції, має стати матеріалом для створення з неї пакування для повторного використання або інших виробів, що застосовуються в будівельній сфері.

2. Найкращий еко-дружний проєкт — Нова Пошта

Проєкт полягає у заміні пластикових пакетів для пакування дрібних посилок на паперовий пакет-трансформер, який виготовлений із вторсировини і підлягає переробці. Це дозволить компанії продукувати на 46 тонн поліетилену на місяць менше.

3. Найкращий освітній проєкт — Укренерго

Проєкт Укренерго — це інноваційна система навчання для енергетиків з використання VR та AR технологій, яка започаткує новий підхід до енергетичної освіти.

4. Найкращий проєкт з енергобезпеки країни — ДТЕК

Проєкт полягає у розробці системи, яка дозволить споживачам підвищити енергобезпеку країни, отримати додатковий дохід від надання послуг на різних сегментах енергетичного ринку та зменшити негативний екологічний вплив від пусків й зупинок енергоблоків шляхом агрегування можливості з керування попитом.

5. Найкращий проєкт з охорони здоров’я — Фармак

Проєкт покликаний підвищити ефективність тестування респіраторних вірусних захворювань. Респіраторна панель дозволить тестувати одночасно SARS-CoV19, Грип A, Грип B та респіраторно-сенціальний вірус (RSV). Тестування останнього не проводиться у нашій країні, що є серйозною загрозою для дітей до 2-ох років та людей літнього віку.

6. Найкращий проєкт з протидії насильству — ДП Інфотех

Команда ДП Інфотех розробила проєкт зі створення мобільного додатку з вбудованим замаскованим функціоналом виклику допомоги TrustMe. Додаток стане платформою для звернень від жертв домашнього насильства, який допоможе їм відправляти сигнал про потребу в допомозі на пульт диспетчера та отримувати інформацію про розташування найближчих відділків поліції.

7. Найкращий підприємницький проєкт — Укрзалізниця

Метою проєкту є зменшення негативного ставлення до компанії як роботодавця через масштабне скорочення персоналу. Рішенням команди стала розробка навчального порталу для надання працівникам сервісних функцій з кар’єрного консультування, навчання та психологічної підтримки.

8. Найкращий проєкт зі збереження енергії — Фонд енергоефективності

Основною метою Фонду енергоефективності є сприяння зменшенню викидів СО2 та витрат на комунальні послуги. Для збільшення кількості заявок на участь в Програмі «Енергодім», команда запропонувала створити «SMART» платіжку. У ній буде вказана інформація про економію енергії та витрат на комунальні послуги у порівнянні з модернізованим будинком. Крім того, команда запропонувала створити портал з інтерактивними калькуляторами, прикладами проектів та іншим.

YOUNG SDG INNOVATORS — це спеціалізована програма, що триває 9 місяців і складається з п’яти дводенних навчально-практичних сесій та менторської підтримки. Програма використовує спеціально адаптовану під Цілі сталого розвитку модель Sustainable Experience Innovation (Desirability, Feasibility, Viability, Sustainability), що базується на принципах Дизайну Мислення та реалізується досвідченими професіоналами в галузі інновацій і бізнес-трансформацій із залученням експертів у галузі комунікацій, управління, прототипування, фінансів, бізнес-моделювання та багатьох інших.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter