WHITE PAPER «Стан розрахунків із виробниками електроенергії з відновлюваних джерел»

19.06.2024
06 червня 2024 року Глобальний договір ООН в Україні cпільно з ExPro в рамках Ukraine Energy Initiative провели онлайн-дискусію «Стан розрахунків із виробниками електроенергії з відновлюваних джерел».

 

Захід обʼєднав представників державних інституцій, юридичних компаній, асоціацій та компаній-виробників електроенергії з ВДЕ.

До онлайн-заходу долучились такі спікери:

  • Станіслав Сова, заступник директора з економіки ДП «Гарантований покупець»;
  • Олексій Оржель, голова Київського офісу Секретаріату Енергетичного співтовариства;
  • Анастасія Верещинська, директорка Європейсько-українського енергетичного агентства;
  • Ігор Ретівов, керівник регуляторного напрямку, ДТЕК ВДЕ;
  • Сергій Кравчук, директор напряму трейдингу та постачання електроенергії KNESS;
  • Ольга Савченко, партнерка Юридичної компанії ALTELAW

ПОЗИЦІЇ УЧАСНИКІВ

ДП «ГАРАНТОВАНИЙ ПОКУПЕЦЬ»

Станіслав Сова, заступник директора з економіки ДП «Гарантований покупець», представив актуальні показники стосовно розрахунків з виробниками електроенергії з ВДЕ за «зеленим» тарифом.

«Протягом 2022-2023 років підприємство фактично здійснювало розрахунки з виробниками з альтернативних джерел майже повністю за рахунок виручки, отриманої від продажу електроенергії з ВДЕ на ринку. Таким чином, було забезпечено розрахунки за 2022-2023 рр на рівні 50-55%. Станом на той час розрахунки здійснювались за Наказами Міненерго №140 та №206, з окремо визначеними відсотками розрахунків», – вказав Станіслав Сова.

Станом на 1 січня 2024-го року рівень розрахунків становив: за 2022 рік – 55,4%; за 2023 рік – 60%; за 2021 рік – майже 100%. Загалом, на початок цього року борг «Гарантованого покупця» перед виробниками за «зеленим тарифом» становив 37,3 млрд грн.

«Основною причиною цієї заборгованості була заборгованість НЕК «Укренерго» перед «Гарантованим покупцем», пояснив Станіслав Сова.

Протягом 5-ти місяців поточного року вдалось погасити 15 млрд грн заборгованості Як вказав заступник директора з економіки «Гарантованого покупця», покращення розрахунків відбулось в тому числі і завдяки розгляду питання розрахунків на засіданнях Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП, створеній робочій групі при Міністерстві енергетики і вжитих НКРЕКП та НЕК «Укренерго» заходів.

Станом на початок червня, заборгованість за 2022 та 2023 рр. становить 22 млрд грн. За 2024-ий рік рівень товарної продукції з виробників за «зеленим» тарифом склав 17,7 млрд грн, а оплата склала 11,5 млрд грн. Відповідно, наразі за 2024-ий рік борг становить 6,2 млрд грн.

Протягом січня – травня 2024 року відбулось загальне зниження заборгованості на 9 млрд грн,  , розрахунки за 2023 рік збільшено до рівня майже 90%, а загальний рівень оплати за період липень 2019 року по травень 2024 року складає 88%, вказав Станіслав Сова. 

Також, заступник директора з економіки держпідприємства наголосив на тому, що задля забезпечення вчасної оплати за «зеленим» тарифом необхідне покращення дисципліни розрахунків перед «Гарантованим покупцем».

«З самого першого дня нашої роботи ми систематично від НЕК «Укренерго» недотримуємо кошти. На це є декілька причин – це недофінансування тарифу на передачу НЕК «Укренерго» та невчасне підписання актів із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», – вказує Сова, додаючи, що необхідними заходами для збільшення рівня розрахунків є покращення платіжної дисципліни та вчасне врегулювання питань щодо підписання актів.

В «Гарантованому покупці» акцентують увагу на доцільності впровадження механізму пропорційного спрямування коштів державному підприємству від тих коштів, які закладені в тарифі на передачу НЕК «Укренерго».

«Тобто, якщо орієнтовно 40% в тарифі ОСП закладено на послугу ВДЕ, то ці кошти мали б пропорційно до розрахунків спрямовуватись нам», – пояснив Станіслав Сова.

Ще однією пропозицією є динамічний перегляд тарифу на передачу, задля того аби своєчасно враховувати ті чинники, які виникають в процесі діяльності ринку електричної енергії – зокрема, зміна у обсязі передачі електроенергії, зміна ціни тощо. На думку заступника директора з економіки ДП «Гарантований покупець», доцільно було б виконувати коригування тарифу щоквартально.

СЕКРЕТАРІАТ ЕНЕРГЕТИЧНОГО СПІВТОВАРИСТВА

Голова Київського офісу Секретаріату Енергетичного Співтовариства Олексій Оржель наголосив, що розвиток ВДЕ є обов’язковою складовою для майбутнього України. Як вказав Оржель, для початку діалогу з новими інвесторами у відновлювану енергетику мають бути вирішенні проблеми раніше накопиченої заборгованості.

Під час свого виступу Олексій Оржель анонсував, що 27 червня відбудеться презентація дорожньої карти стосовно вирішення проблеми виплат виробникам електроенергії з ВДЕ.

«Ми розуміємо, що тариф на передачу НЕК «Укренерго» маємо бути переглянутий, з огляду на очевидне зменшення фактичного обсягу переданої електроенергії», – зауважив Оржель, додавши, що практично це буде важко зробити через очікувану негативну реакцію споживачів.

Водночас, зі сторони Energy Community зауважують, що тариф на передачу оператора системи передачі має бути максимально фінансовий збалансований, з огляду на вимогу сертифікації TSO. Однією із пропозиції з боку Секретаріату є виокремлення надбавки для ВДЕ з тарифу.

«Тариф системного оператора має бути фінансово стабільним аби мати відповідну сертифікацію. Є багато викликів – елемент того, що забезпечення фінансування розвитку ВДЕ закладається в тариф системного оператора є неправильним. Але в чинних умовах ми маємо дуже акуратно про це говорити», – вказав Оржель.

Голова Київського офісу Секретаріату Енергетичного Співтовариства наголосив, що одним із пунктів вищезазначеної дорожньої карти є збалансування тарифу ОСП.

«Кожен день росіяни додають ще більше головної болі для збалансування тарифу ОСП. Але питання має бути вирішено, зважаючи на те, що ми хочемо бачити нові інструменти розвитку ВДЕ на ринку», – додав Оржель.

Олексій Оржель повідомив і про активну підтримку Енергетичного Співтовариства розподіленої генерації в Україні: «Ці нові обʼєкти генерації будуть вносити і певні зміни в системи розподілу та передачі та зможуть продавати електроенергію в ринок».

В цілому, в Energy Community сподіваються знайти оптимальне рішення, враховуючи інтереси усіх зацікавлених сторін.

ЄВРОПЕЙСЬКО-УКРАЇНСЬКЕ ЕНЕРГЕТИЧНЕ АГЕНТСТВО

Анастасія Верещинська, директорка Європейсько-українського енергетичного агентства, під час свого виступу вказала, що заборгованість перед виробниками з ВДЕ є відчутною проблемою для інвестиційного клімату в українській енергетиці.

Директорка ЄУЕА виокремила, що передбачуваність процесів на ринку та регуляторної політики є базовим елементом для залучення додаткових інвестицій в енергетичний сектор України.

«Ми не знаємо в якому обсязі будуть відбуватись платежі в перспективі кількох місяців, року», – пояснила Верещинська. За її словами, непередбачуваність правил гри та виплат значно ускладнює комунікацію для виробників з ВДЕ щодо реструктуризації боргів, подальшої взаємодії з банками та фінансовими установами тощо.

Також, Анастасія Верещинська прокоментувала можливе виокремлення надбавки для ВДЕ з тарифу на передачу: за її словами, така ініціатива несе за собою багато ризиків, зокрема, для діючих виробників з ВДЕ в Україні, оскільки вони залучали фінансування під чинні правила гри.

ДТЕК ВДЕ

Керівник регуляторного напрямку ДТЕК ВДЕ Ігор Ретівов під час свого виступу закцентував на необхідності комплексного вирішення проблеми накопичення заборгованості перед виробниками електроенергії за «зеленим» тарифом.

«Погашення боргів є поштовхом до будівництва нової генерації», – вказав Ретівов.

Ігор Ретівов вказав на таких перешкодах, що гальмують розвиток ВДЕ в Україні – механізм ПСО та проблеми роботи ВДЕ на ринку. Як вказав керівник регуляторного напряму ДТЕК ВДЕ, на сьогодні регуляторне середовище не пристосоване для роботи відновлюваної генерації.

Необхідним, на думку представника ДТЕК, є передбачуваність на ринку, а також офіційно зафіксовані кроки для зацікавлених сторін та державних інституцій, наприклад, у форматі дорожньої карти.

За словами Ретівова, для залучення нових інвесторів в українські енергетики мають бути опрацьовані і нові стимулюючі механізми – корпоративні PPA, «зелені» аукціони.   

KNESS

Сергій Кравчук, директор напряму трейдингу та постачання електроенергії KNESS, під час онлайн-заходу окреслив перспективи роботи виробників електроенергії з ВДЕ поза балансуючою групою «Гарантованого покупця», на вільному ринку.

«KNESS одним з перших на ринку електроенергії запропонував продукт реалізації електроенергії з ВДЕ на ринкових умовах, включно з участю в балансуючій групі для оптимізації небалансів її учасників. Наразі Балансуюча група KNESS Energy включає 30 об’єктів відновлюваної генерації різного типу — сонце, вітер, малі гідроелектростанції — сумарною встановленою потужністю близько 150 МВт. Реалізація електроенергії виробниками з ВДЕ на ринкових умовах дозволяє не тільки забезпечити їм стабільну ліквідність, а й має досить важливий нормативний ефект, оскільки дозволяє напрацювати та впровадити найкращі практики законодавчих та регуляторних змін з урахуванням вітчизняних особливостей», – зазначив Сергій Кравчук.

За словами Кравчука, ініціатива feed-in-premium є важливою для розвитку ВДЕ в Україні, проте виробники, які вже працюють за цим механізмом, ще жодної оплати не отримали за останні декілька місяців. «Це викликає суттєве занепокоєння у виробників та змушує переглядати свою модель роботи», – пояснив Кравчук.

Також, директор напряму трейдингу та постачання електроенергії KNESS акцентував на тому що відкритим залишається проблематика стосовно застосування касового методу нарахування ПДВ на «ринкову премію» та виробники вимушені індивідуально звертатись до Податкової служби за розʼясненнями.

«Ми вбачаємо, що це було б доцільно передбачити змінами в законодавство», – наголосив Кравчук.

Сергій Кравчук окремо зазначив, що «ринкову премію» за відповідним механізмом потрібно було б і нараховувати на обсяг недовідпущеної електроенергії, яка не була вироблена у звʼязку з виконанням диспетчерських команд оператора системи передачі.

ALTELAW

Ольга Савченко, партнерка Юридичної компанії ALTELAW, під час свого виступу виокремила  ряд проблем в контексті розвитку відновлюваної енергетики в Україні.

«Невирішення проблеми боргів, відсутність комплексного підходу та відсутність вольових рішень призводить до того, що зникає довіра з боку діючих інвесторів, які потенційно могли б розширюватись в Україні, з боку нових інвесторів. І проблематика призводить не лише до накопичення заборгованості за електроенергію як таку, а й до того, що виробники масово звертаються до судів, аби домогтись виплат», – вказує Ольга Савченко, додаючи, що така ситуація призводить і до додаткових витрат державного підприємства «Гарантований покупець» за рахунок оплати судових зборів та правової допомоги.

За словами юристки, ринок наразі очікує рішення Об’єднаної палати Верховного Суду, за результатами масових звернень виробників, стосовно виникнення зобов’язань 100% оплати за Наказами Міненерго №140 та №206.

«Якщо суд все таки визначить, що Наказ №206 був направлений на те, аби саме сплачувати виробникам для забезпечення їх повноцінного функціонування, а не на обмеження виплат, та підтвердить, що Наказ лише регламентував відсоткове співвідношення виплат із тих коштів, які «Гарантований покупець» отримував від своєї торгової діяльності але аж ніяк не знімав зобов’язання з оплати, то кількість позовів значно зросте», – вказує Савченко.

Ольга Савченко наголосила на тому, що питання заборгованості перед виробниками з ВДЕ має розглядатись комплексно, включно із переглядом тарифу на передачу електроенергії, перегляду торгової діяльності, доступу до торгових механізмів, залучення додаткового фінансування для сторін механізму. 

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter