Як пройшов WEB Summit 2019?

30.11.2019

4 дні, понад 2 000 стартапів, понад 70 000 учасників з майже 170 країн. Web Summit – це наймасштабніша у світі щорічна технологічна конференція. Відчуття, ніби всі інноватори та стартапи з усього світу збираються в одному місті – Лісабоні та розробляють технологічний порядок денний на 2020 рік. І українська команда стартаперів – одна з найчисленніших!

Але цього разу WEB Summit був для нас особливим, тому що його партнером став Глобальний договір ООН, а  тема сталого розвитку проходила червоною ниткою у презентаціях майже всіх світових бізнес лідерів. Цілий майданчик був присвячений Цілям сталого розвитку, а команда представників лідерів думок розповідала, яким чином інноватори та стартапери можуть вести свій бізнес відповідно до цих цілей. Зміна клімату, масштабне забруднення ґрунтів і вод, війни, бідність – все більше і більше компаній піднімають ці проблеми на рівні стратегій розвитку і розробляють проекти, спрямовані на їх вирішення. Це перестає бути просто темою новин та інтересом активістів – бізнес усвідомлює, що він повинен бути відповідальним та ставати драйвером глобальних змін на краще. 

ГД ООН в Україні разом з учасниками програми Young SDG innovators – EY Ukraine час Web summit

Тетяна Сахарук, Голова правління ГД ООН: “бізнес повинен мати людське обличчя – це заклик ООН до компаній по всьому світу. Нарешті, приватний сектор почув його! Всі світові лідери зазначили, що бізнес повинен і може впливати на глобальні виклики. На Web summit порадували, та навіть здивували, як молоді стартапи, так і компанії зі сторічною історією, своїм прагненням вже сьогодні змінювати світ на краще. І наша задача – донести ці світові практики до свідомості українського бізнесу”. 

Абсолютно всі під час саміту: бізнес-лідери, політики, спортсмени говорили про сталий розвиток. Представники Google заявили, що найближчим часом компанія запустить акселератор – піврічну програму розвитку стартапів, які спрямовані на вирішення проблем навколишнього середовища і яку, в подальшому, можна буде використовувати безкоштовно. Розповіли, що вони вже перейшли на відновлювальні джерела енергії: хмарні сервіси Гугл протягом останніх 12 років вже є 100% карбоново нейтральними. 

ГД ООН в Україні разом з учасниками програми Young SDG innovators – ДТЕК під час Web summit

Huawei розповів про кейс створення 5G. Як 5G може впливати на те, що зробити продукт більш безпечним та ефективним: безпровідні сенсори, інспекційні роботи, AR шоломи. Мета компанії – зробити технологію доступною всюди, включаючи як великі, так і маленькі містечка. Це покращить розвиток міст та громад, адже дасть їх мешканцям можливість оперативно навчатися та комунікувати. Здоровий розвиток світового суспільства є неможливим без рівномірного розподілу доступу до технологій у всіх, навіть найвіддаленіших, куточках світу. 5G пришвидшує доступ до інформації в рази! До прикладу, у 18-му столітті люди отримували стільки ж інформації за 1 рік, скільки ми зараз отримуємо за тиждень. Що буде, коли прийде 5G?

Відеозвернення Едварда Сноудена. Фото: yahho.com

Про екологічні та сталі рішення говорили не лише бізнес-компанії. Мер Лісабону Фернанду Медіні заявив про те, що місто планує стати найзеленішим в Європі до 2020 року. І це не кінцева ціль, а лише частина шляху вперед, яка окреслена в стратегії розвитку міста. Лісабон домовився про розміщення Web summit у себе протягом 10 років. Понад 70 тисяч людей прибули на саміт тільки цього року! Уявіть ці цифри за 10 років. Місто піклується про розвиток інновацій, створюючи відповідні умови. Багато людей вже зараз працюють віддалено і їм не важливо в якому місті чи країні осісти. Дуже скоро почнеться боротьба за людей, які на твоїй території нічого не виробляють, не забруднюють, але витрачають гроші у тебе. Має бути боротьба міст за таких людей через створення умов роботи і життя, чим і займається Лісабон. 

 

Якщо ви чи ваша компанія хочете дізнатись більше про сталий розвиток та/або яким чином ви можете стати частиною Глобального договору ООН в Україні і змінювати світ на краще, будь ласка, звертайтесь до нас на FB-сторінці, сайті https://globalcompact.org.ua,  або за адресою: [email protected] 

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter