Climate Ambition Accelerator

Майбутнє України потребує відповідальних бізнесів, які працюють за передовими екологічними стандартами. Скорочення показників викидів від підприємства — складний, але необхідний крок для побудови сталого бізнесу. Здійснити його вам допоможе програма Глобального договору ООН Climate Ambition Accelerator.

Climate Ambition Accelerator — це шестимісячна навчальна програма, мета якої — допомогти бізнесам досягти прогресу у встановленні науково обґрунтованих показників викидів відповідно до сценарію 1.5°C та створити чіткий шлях переходу до «чистого нуля» до 2050 року.

Учасники програми:

  • проходять навчання з українськими та міжнародними експертами;
  • дізнаються, як встановити науково обґрунтовані показники скорочення викидів, щоб досягти «чистого нуля» до 2050 року;
  • створюють додаткову цінність компанії для інвесторів, співробітників та акціонерів;
  • обмінюються досвідом упровадження екологічних інновацій із колегами з інших компаній.

Україна бере участь у програмі вдруге. Цьогоріч 20 компаній будуть працювати над кліматичними складниками своєї діяльності. Серед них: AVGUSTA LLC (Tolk Energy Group), Ernst and Young LLC — Ukraine, Enamine Ltd., Elementum Energy (Ukraine) LLC, EpicentrK, Metinvest Holding, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, Atmosfera Distribution, Asters, Interpipe, Shell Mobility in Ukraine, EPAM Systems Inc., Pravex JSC, ECOSYSTEM 4.0/operated as Treepilya, ZEZMAN Holding, SoftServe, LLC «OCTAVA CAPITAL», DTEK, NPC Ukrenergo та ETG.UA.

Програму Climate Ambition Accelerator реалізовує Глобальний договір ООН за підтримки Ørsted і Natura & Co.


ЗАПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ

Що таке ініціатива науково обґрунтованих цілей (SBTi)?

Ініціатива науково обґрунтованих цілей (Science Based Targets Initiative — SBTi) спонукає компанії встановлювати науково обґрунтовані цільові показники скорочення викидів. Над ініціативою SBTi працюють спільно Проєкт щодо зниження рівня викидів вуглецю (CDP), Глобальний договір ООН, Інститут світових ресурсів (WRI) та Всесвітній фонд дикої природи (WWF). Заклик до дії в межах ініціативи науково обґрунтованих цілей є одним із зобов’язань бізнес-коаліції «We Mean Business». Дізнатися більше про SBTi можна тут.

Що означає ця ініціатива для український бізнесів, ми описували детально в публікації.

Які активності входять до навчання на Climate Ambition Accelerator?

Climate Ambition Accelerator складається з трьох модулів.

  1. Основи
    Учасники детально ознайомляться в методологією та підходом до визначення науково обґрунтованих показників: від базових знань з основ моніторингу парникових газів до обговорення концепції «чистого нуля».
  1. Бізнес-кейс
    Цей модуль зосереджено на побудові бізнес-моделі встановлення науково обґрунтованих показників. Учасники дізнаються, як реалізовувати амбітні плани у сфері захисту клімату всередині компанії, а також як залучити керівництво до кліматичних заходів.
  1. Реалізація
    У цьому модулі учасники дізнаються, як керувати своїми глобальними викидами, а також про різні стратегії їх скорочення: за сферою 1 і 2 та 3 (непрямі викиди).

Компанії отримають доступ до:

  • навчання «на вимогу»;
  • сесій із розвитку технічного потенціалу;
  • навчання peer-to-peer (рівний рівному);
  • глобальних сесій із найкращими практиками з боротьби зі зміною клімату.

Скільки триває Climate Ambition Accelerator?

Акселератор триває 6 місяців. Навчання розпочнеться в травні 2023 року і триватиме до листопада 2023-го. Сесії «на вимогу» будуть доступні в інтернеті протягом усього цього періоду. За 6 місяців учасники проведуть за навчанням на Акселераторі від 25 до 30 год. Із них 7 год займе самонавчання «на вимогу» і 6 год у сумі триватимуть групові заняття. Крім того, учасників буде запрошено до участі у глобальних заходах.

Що участь у програмі принесе компанії?

Інвестори та клієнти вимагають у бізнесів активних дій зі зменшення шкоди для довкілля. Але компаніям бракує знань для цього. Climate Ambition Accelerator надасть компаніям знання і навички, необхідні для встановлення науково обґрунтованих показників відповідно до сценарію 1.5°C, щоб досягнути нульових викидів до 2050 року. Незалежно від того, де компанія знаходяться на шляху до сталості, Акселератор допоможе досягнути прогресу у встановленні показників скорочення викидів.

Які компанії можуть узяти участь в Акселераторі?

Щоб узяти участь у програмі, компанія має бути учасницею Глобального договору ООН. Якщо ваша компанія ще нею не є, то для участі в Акселераторі ви маєте запустити процес приєднання до Глобального договору ООН.

Хто з команди має представляти компанію у Climate Ambition Accelerator?

Від кожної компанії участь в Акселераторі беруть двоє представників — основний та альтернативний. Основний представник буде відвідувати сесії Акселератора. Обидва представники будуть проходити онлайн-заняття та просувати ініціативи зі збереження клімату всередині компанії. Бажано, щоб основний учасник працював у відділі, відповідальному за облік, управління та/або звітність щодо викидів парникових газів.

Окрім того, необхідно визначити представника топменеджменту компанії, який стежитиме за напрацюваннями Акселератора, підтримуватиме учасників та виступатиме від імені компанії на високорівневих заходах, як-от конференція ООН зі змін клімату COP28.

Моя компанія вже встановила показники скорочення викидів. Навіщо нам приєдуватися до Climate Ambition Accelerator?

Компанії, що вже встановили показники скорочення викидів, можуть приєднатись до Акселератора, щоби продовжити роботу над кліматичними ініціативами та встановити більш амбітні кліматичні цілі.

Чи підходить Climate Ambition Accelerator для малих і середніх підприємств?

Участь у Climate Ambition Accelerator можуть узяти всі компанії — від транснаціональних бізнесів до МСП.

Як Climate Ambition Accelerator пов’язаний з іншими кліматичними ініціативами Глобального договору ООН?

Climate Ambition Accelerator ґрунтується на роботі ГД ООН із розробки та просування ініціативі науково обґрунтованих показників (Science Based Target Initiative) та стандарту «чистого нуля» (Net Zero Standard), який сприяє кампанії Race to Zero напередодні COP28 (конференції ООН зі змін клімату). Крім того, ініціатива доповнює інші кліматичні проєкти ГД ООН, такі як Sustainable Ocean Business Action Platform та Water Resilience Coalition.


2022 року 12 українських компаній (НАК «Нафтогаз», ПрАТ «Укренерго», DTEK, Ernst and Young LLC — Ukraine, Asters Law Firm Attorneys Partnership, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, LLC Firm Astarta Kyiv, LLC «OCTAVA CAPITAL», МХП, Carlsberg Ukraine, Limited liability company «Parimatch») вперше взяли участь у програмі.

Учасники програми Climate Ambition Accelerator з НЕК «Укренерго», Сергій Шмарін та Ірина Покотилська, поділилися своїми враженнями від навчання:

«Програма курсів є дуже насиченою та дає змогу здобути необхідні знання для впровадження практик із декарбонізації виробничих процесів на корпоративному рівні. За результатами участі в програмі ми в НЕК «Укренерго» обговорюємо:
– створення робочої групи з питань інвентаризації викидів парникових газів;
– проведення корпоративної інвентаризації викидів парникових газів відповідно до методик GHG protocol;
– підготовку пропозицій щодо розроблення науково-обґрунтованих заходів зі скорочення викидів парникових газів. 

Варто відзначити професіоналізм запрошених спікерів і практиків, які ділилися експертним досвідом та корисною інформацією».

Вадим Дмитрик, начальник відділу екологічної та радіаційної безпеки Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» теж поділився своїм відгуком:

«Курс навчання був дуже цікавий і корисний. Я здобув нові знання щодо підходів та практик обліку парникових газів. У компанії вже плануються заходи та визначаються ресурси для початку роботи з проведення інвентаризації парникових газів та складання GHG протоколу. З колегами із задоволенням візьмемо участь у майбутніх заходах під егідою Climate Ambition Accelerator».

 

Юлія Гелажис
Координаторка програми Climate Ambition Accelerator