Відбувся Саміт Лідерів Глобального договору ООН

02.06.2022

Щороку Саміт лідерів Глобального договору ООН об’єднує тисячі бізнес-лідерів, активістів, експертів з ESG та представників державного сектору з усього світу. Цього року подія відбулася 1–2 червня. У центрі дводенного заходу — глибоке занурення в колективну та індивідуальну оцінку шляху сталого розвитку: від розгляду глобальних тем і тенденцій до ресурсів та інструментів, необхідних для прискорення прогресу в бізнесі.

Окрема панель заходу — «Businesses’ Humanitarian Response to the War in Ukraine»була присвячена реакції бізнес-сектора Європи на війну в Україні та кроки, які компанії вже зробили й мають зробити в майбутньому, щоби допомогти понад 15 млн українців, які постраждали від агресії Росії.

Єдиним представником українського бізнесу на цій панелі був виконавчий директор компанії «Фармак» Володимир Костюк. Він поділився досвідом ведення бізнесу у воєнний час:

«Наші офіси розташовані в Києві та Шостці. З початку повномасштабної воєнної агресії Росії в Україні нашим першочерговим завданням було забезпечити стабільне постачання медикаментів для мирного населення та армії — не лише для поранених, а й також для пацієнтів із хронічними захворюваннями. У перший день повномасштабної війни ми призупинили виробництво в Києві та Шостці, оскільки ці міста були під постійним ракетним обстрілом.

У перші тижні російського вторгнення в Україну наш склад, заповнений готовою продукцією, упаковкою та іншою сировиною, зазнав авіаударів. У моєму офісі досі є деактивована ракета. Наші збитки сягають 50 млн доларів. Незважаючи на це, нам вдалося відновити виробництво в середині березня навіть у Шостці, місті, майже повністю оточеному російською армією.

Розуміючи відповідальність компанії, наші люди обрали працювати під постійними обстрілами. Нині одна з головних наших проблем — це логістика, оскільки заблоковані авіаперевезення та морські порти, а також деякі частково або повністю заблоковано деякі автомобільні дороги.

Через зруйнований склад довелося шукати альтернативне джерело готівки. “Фармак” вдячний за допомогу EBRD. Також ми продовжуємо продавати ліки за кордон. Ми пишаємося тим, що вдалося зберегти абсолютну більшість наших співробітників».

Гвенаель Авіс-Хют, директорка зі стратегії та сталого розвитку в Schneider Electric, підкреслила, що першочерговим пріоритетом для компанії є безпека її співробітників. Саме тому Schneider Electric організував переїзд українців, які працюють у компанії. Це стало можливим завдяки героїчним зусиллям та волонтерству співробітників компанії в Польщі, Чехії, Німеччині, Іспанії, Італії та Румунії.

Також Гвенаель Авіс-Хюет прокоментувала роль Schneider Electric у проєкті Глобального договору ООН в Україні «Mental Help»:

«Ми бачимо дуже напружену ситуацію з погляду психічної допомоги. Цей проєкт української локальної мережі сьогодні дуже важливий. Ми вирішили зробити внесок у проєкт «Психічна допомога», щоби надати українцям різного віку, статі та соціального статусу психологічну підтримку. Я хочу подякувати Глобальному договору ООН в Україні за цей проєкт, бо він спрямований на відбудову майбутнього».

Польська медична компанія «Люкс Мед» надає українським біженцям у Польщі всебічну допомогу. Анна Рулкевич, генеральна директорка компанії, зазначила:

«На наступний день після початку війни ми створили спеціальний пакет для біженців з України. Для нас це було цілком природним, адже наша місія — рятувати життя людей».

Компанія Skanska не працює в Україні, але має представництва в сусідніх з Україною країнах. Після початку російського вторгнення на зборах команди кожен працівник запитував, як можна допомогти Україні. Директорка з маркетингу та комунікацій компанії Skanska Анна Вішневська зазначила, що завдяки ініціативі співробітників компанія перетворила свої порожні офіси у Варшаві в центри для 500 українських біженців, де людям дозволили залишатися зі своїми домашніми тваринами.

Ми вдячні всім спікерам за глибоке дискусію та реальні дії для допомоги українцям. Також окрема подяка Каріму Ельбаяру, координатору ініціативи OCHA ООН та Connecting Business, за професійну модерацію панелі.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter