ГД ООН в Україні встановив антикорупційну інсталяцію у Києві на Подолі

19.04.2023

У Києві на Контрактовій площі з’явився новий артоб’єкт — антикорупційна рамка від Глобального договору ООН в Україні. Mета інсталяції — привернути увагу до особистої відповідальності кожного з нас за викоренення корупції із суспільного життя України.

Про що артоб’єкт?

Куб має дзеркальну поверхню, у якій кожен бачить своє відображення. Це символізує особисту відповідальність кожного з нас за існування явища корупції в українському суспільстві. Кожен найменший хабар створює передумови для толерування корупційних проявів на вищих рівнях. Тому подолання корупції починається з особистого неприйняття її в приватному житті.

Всередині об’єкт має форму лабіринту, який створює перешкоду для проходження через куб. У такий спосіб організатори підкреслюють, що викоренення корупції із суспільної культури — це непросте завдання, пов’язане з доланням численних перешкод. Щоб його виконати, необхідні колективні дії. Так, державний сектор, громадські організації та бізнеси, мусять об’єднатися і випрацювати принципи доброчесної взаємодії, що виключає будь-які корупційні ризики.

Чому боротьба з корупцією важлива під час війни?

Корупція є одним із ключових чинників, які викликають недовіру до України в міжнародної спільноти. Україна потребує закордонних інвестицій для відбудови, але донори мають сумніви щодо цільового використання переданих Україні коштів. Щоби довести міжнародним партнерам доброчесність українських державних та приватних структур, сформувати інвестиційно привабливий імідж України за кордоном та отримати ресурси, необхідні для відновлення країни після руйнівних воєнних дій Росії, необхідно раз і назавжди сформувати в суспільстві нульову толерантність до будь-яких проявів недоброчесності.

Що може зробити кожен/на?

Відвідайте артоб’єкт на Подолі, зробіть фото і приєднайтеся до флешмобу в соцмережах під гештегом #долаю_корупцію. Нехай 2023-ій буде роком перемоги — у тому числі й над корупцією.

Дізнайтеся, як малий та середній бізнес може здолати корупційні ризики, пройшовши відеокурс «Антикорупція» для малого та середнього бізнесу, qr-код на який розміщено на кубі. Цей освітній серіал розробив Глобальний договір ООН в Україні за інформаційної підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Офісу з розвитку підприємництва та експорту. Він допомагає випрацювати принципи доброчесної роботи малих та середніх підприємств, які є основою економіки України, а також — ланкою ланцюга постачань великих українських та міжнародних компаній.

Переглянути короткий серіал можуть усі охочі на онлайн-платформах «Дія. Бізнес» та «Дія. Цифрова освіта».

Гості заходу

Антикорупційна ініціатива Глобального договору ООН в Україні має широку підтримку серед українських структур, які працюють над подолання корупції.

Креативний задум дзеркального антикорупційного артоб’єкту підтримав Андрій Рождественський, керівник центру лідерства УКУ та член правління Transparency International Ukraine:

«Для мене питання боротьби з корупцією починається з погляду в дзеркало. Ми всі живі люди й маємо потенціал до вчинення корупційних дій, коли, наприклад, хочемо кращого місця в садочку для своєї дитини або робимо відкати в бізнесі. Ми маємо починати подолання корупції із себе. Малий і середній бізнес також мають корупційні ризики. Тому я дуже радий, що на рамці Глобального договору ООН в Україні є посилання на курс з антикорупції для МСП. Виховання культури доброчесності — це те, що ми можемо робити сьогодні самі, не покладаючись на уряд».

Відкриття інсталяції відвідав Ярослав Любченко, заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції, наголосив:

«Для нас такі явища, як ця антикорупційна інсталяція, символізують те, за що бореться Україна й що відрізняє нас від Росії. Європейська інтеграція і боротьба з корупцією як на державному рівні, так і в бізнесі та в повсякденному житті — це щоденна клопітка робота. НАЗК активно працює над антикорупційною статегією та державною антикорупційною програмою. Це відповідь на корупцію загальнодержавного рівня. А такі ініціативи, які об’єднують державні органи, бізнес та громадянське суспільство дуже підсилюють спільну роботу над викорененням корупції».

Олександр Стародубцев, координатор Офісу доброчесності та напряму просвіти в НАЗК, переконаний:

«В Україні зміниться ситуація з корупцією, коли красти буде не тільки страшно, але й соромно. Уся наша антикорупційна система сфокусована на покаранні порушників. Цього недостатньо. Відчуття того, що щось робити не можна, має йти зсередини — через етику й мораль. Коли спійманим на корупції буде соромни дивитися в очі своїм дітям і сусідам, тоді в нас станеться зсув. Якщо ми хочемо подолати корупцію, ми маємо брати за приклад не Радянський Союз, де всі всього боялися, а Європу, де працює інститут репутації».

До події приєдналася Тетяна Хутор, голова Інституту законодавчих ідей. Вона зазнчила:

«Сьогодні дуже важливо піднімати питання боротьби з корупцією та ролі бізнесу в прозорій відбудові України. Український опір залежить від того, як багато в країні є грошей, як добре працює економіка. Економіка залежить від бізнесу. Чим прозоріше працює держава, тим більше зацікавлений бізнес вкладати коштів у країну. Доброчесність — одна зі складових нашої перемоги в цій війні».

Тетяна Сахарук, генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні, підкреслила важливість здолання корупції для відновлення України:

«Ми працюємо над тим, щоб Україна була для світу не корумпованою країною, а країною великих можливостей, невичерпного потенціалу й героїчних людей, які понад усе бережуть свій дім. Дбати про дім — це не лише боронити його кордони, але й не давати корупції руйнувати його зсередини. Ми, цивільні, маємо назавжди прибрати корупцію із суспільного життя України й цим допомогти їй відновитися. Я хочу, щоб кожна людина, яка здолає наш дзеркальний лабіринт, залишилася з думкою: “Доброчесність починається з мене”. І дійсно змінила своє ставлення навіть до найдрібніших проявів корупції у своєму житті».

Свобода України від зовнішнього ворога здобувається сьогодні ціною життів наших захисників і захисниць. Корупція — внутрішній ворог України. Боротьба з нею — обов’язок усієї цивільної частини суспільства. Здолаймо корупцію разом!

 

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter