ГД ООН в Україні переміг у міжнародному конкурсі Anti-Corruption Collective Awards 2022!

01.07.2022

30 червня в Базелі (Швейцарія) відбулося нагородження призерів міжнародного конкурсу Anti-Corruption Collective Awards 2022. Антикорупційна ініціатива Глобального договору ООН в Україні перемогла у конкурсі в номінації «Inspirational Newcomer 2022».

Усього у конкурсі взяло участь 37 антикорупційних ініціатив із усього світу. У фіналі конкурсу переможців визначило відкрите онлайн-голосування. Урочисте оголошення результатів конкурсу відбулося в рамках четвертої Міжнародної конференції з колективних дій 2022, яку організовує Базельський інститут з управління за підтримки Siemens Integrity Initiative. Конференція зібрала разом провідних діячів державного та приватного секторів, а також міжнародних, наукових та некомерційних організацій. Тема конференції цього року — «Як запровадити колективні дії, щоби досягти чистого, справедливого та сталого ділового середовища для всіх».

«Ми вдячні за визнання зусиль та енергії, які були вкладені в нашу ініціативу колективних дій проти корупції. Програма стартувала лише у 2020 році, але результати вже відчутні. Ми вдячні всім українським компаніям, організаціям та НАЗК за залученість та підтримку. Зайве говорити, що зараз, як ніколи раніше, антикорупційні ініціативи надзвичайно необхідні та актуальні для України, враховуючи контекст війни та шлях країни до ЄС. Ми продовжимо тримати антикорупційний фронт та розвивати нашу ініціативу, залучаючи приватний сектор, уряд та громадянське суспільство до боротьби з корупцією в Україні. Адже відновлення країни повинно базуватися на основі верховенства закону, прозорості та доброчесності бізнесу», — стверджує Дар’я Рубан, координаторка програми Anti-Corruption Collective Action в ГД ООН в Україні.

Подолання корупції є одним із ключових євроінтеграційних зобов’язань України. 21 червня цього року Парламент України ухвалив у другому читанні законопроєкт № 4135 «Про засади державної антикорупційної політики на 2021–2025 роки», розроблений Національним агентством із питань запобігання корупції. Відтепер Україна має свою Антикорупційну стратегію, яка об’єднує органи влади у єдину команду та допомагає їм взаємодіяти для досягнення кращих результатів у подоланні корупції. Також для ефективної боротьби з корупцією на всіх рівнях необхідна співпраця держави, бізнесу та неурядових організацій. Антикорупційна ініціатива ГД ООН в Україні, яка вже другий рік працює над просуванням принципів доброчесності в бізнесі, є яскравим прикладом такої взаємодії.

Про антикорупційну ініціативу колективних дій ГД ООН в Україні

Протидія корупції — це один із 10 Принципів Глобального договору ООН, який має лежати в основі роботи кожного бізнесу. Anti-Corruption Collective Action Initiative спрямована на підвищення прозорості бізнесу та зміцнення приватно-державної співпраці для боротьби з корупцією в Україні. У рамках ініціативи було сформувала робочу групу, яка складається з експертів із державного та приватного секторів. ГД ООН в Україні вибудував партнерство з Національним агентством із питань запобігання корупції (НАЗК) для розробки набору рекомендацій та антикорупційного онлайн-курсу для українського бізнесу з елементами гейміфікації, що є інноваційним підходом у боротьбі з корупцією в Україні. Курс буде розповсюджуватися через державну платформу Дія.Бізнес.

Команда ГД ООН в Україні випустила посібник «Боротьба з корупцією: колективні дії», який містить рекомендації для МСП щодо боротьби з корупцією в ланцюгах постачань. ГД ООН в Україні також проводить щорічний Тиждень боротьби з корупцією та ініціював Меморандум про спільні антикорупційні дії в Україні, який уже підписали 36 компаній та неурядових організацій, що заявляють про підтримку підвищення рівня прозорості та доброчесності в українському бізнес-середовищі. У межах антикорупційної програми було запущено серію публікацій «Уроки ділової доброчесності під час війни», у яких експерти з приватного та державного секторів дають поради щодо прозорого ведення бізнесу в ситуаціях невизначеності.

Незважаючи на поточну кризу в Україні, ГД ООН в Україні та партнери рухаються вперед, усвідомлюючи роль бізнесу у вибудові сталого майбутнього.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter