Звернення ГД ООН в Україні до українських та міжнародних бізнесів

19.03.2022

Шановні бізнес-лідери України та світу!

Глобальний договір ООН в Україні як офіційний представник найбільшої у світі асоціації відповідального бізнесу в партнерстві з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерством цифрової трансформації України, Офісом з розвитку підприємництва та експорту й Дія.Бізнес закликає вас припинити свою діяльність на території Російської Федерації й Республіки Білорусь та розірвати партнерство з російськими та білоруськими компаніями.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну війну в самому серці Європи. Держава-агресор перетнула кордони України з Росії та Білорусі, запустила ракети по містах, атакувала авіацією, танками та артилерією, використала диверсійно-розвідувальні групи.

Росія веде жорстоку війну, яка порушує всі міжнародні норми. Російські солдати обстрілюють цивільні будівлі, дитячі лікарні та транспорт із мирним населенням, медиками, волонтерами. Мільйони людей у таких містах, як Чернігів, Суми, Харків, Маріуполь, Волноваха, Буча, Ірпінь, Гостомель та ін. зазнають гуманітарної катастрофи.

Білорусь є союзною з Росії країною, яка підтримує військову агресію проти України. Із території Білорусі наносяться ракетні удари по території України, а на кордонах нарощується присутність військового контингенту.

Під контролем російських окупантів перебувають дві атомні станції України. Перебої з енергопостачанням на Чорнобильській АЕС та обстріли Запорізької АЕС створюють загрозу нової ядерної катастрофи світового масштабу.

Бізнес, який сьогодні працює в Росії та Білорусі, фінансує вбивство мирного населення України, підтримує Росію як країну-терориста світового рівня і є спільником воєнних і гуманітарних злочинів Російської Федерації.

Владислав Рашкован, заступник виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді, наголошує:

«Безперечно, дії окупантів будуть кваліфіковані як воєнні злочини та належним чином переслідувані. Фінансування воєнного злочину вже є воєнним злочином. Тому я закликаю топ-менеджерів подбати про репутацію та акціонерну вартість своїх компанії й піти з ринків Росії та Білорусі. В іншому разі, вони зіткнуться з масовими груповими позовами як спонсори воєнних злочинів».

Десять принципів Глобального договору ООН та 17 Цілей сталого розвитку ООН закликають бізнеси керуватися принципами прав людини як у своїй діяльності, так і в ланцюгах постачань. Співпраця з Росією та Білоруссю сьогодні є грубим порушенням цих принципів. 

«Війна в Україні — це іспит для кожного міжнародного бізнесу. Або компанія проявляє людяність, стає на бік правди й відмовляється від будь-якої співпраці з агресорами, або вона стає співучасницею воєнних злочинів проти 40-мільйонної країни. Бізнес, який сьогодні працює в Росії й Білорусі й заробляє гроші на крові невинних дітей, ніколи не буде сталим і не досягне довгострокового успіху», — переконана Тетяна Сахарук, генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні.

Більше 300 міжнародних бізнесів уже закрили свої філіали в Росії та розірвали всі зв’язки з російськими підприємствами. Ми вдячні їм за це!

Ми закликаємо всі міжнародні бізнеси відмовитися від роботи в Росії та Білорусі! Кожна копійка, яку ви сплачуєте в російський бюджет, несе кров українців! За ваші гроші вбито 115 дітей, а ще 148 покалічені, страчено тисячі мирних українців, знищено понад 300 навчальних закладів, зруйновано лікарні!  

Українці борються за свободу, захищають демократичні цінності і боронять кордони Європи від російського нападника! Станьте на бік правди! Будьте бізнесом із людським обличчям!


English version

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter