Олександра Матвійчук стала Амбасадоркою напряму «Права людини» Глобального договору ООН в Україні

02.05.2023

Олександра Матвійчук, правозахисниця, голова організації «Центр громадянських свобод» і лауреатка Нобелівської премії миру 2022, підписала Меморандум про співпрацю з Глобальним договором ООН в Україні. Вона стала Амбасадоркою напряму «Права людини» діяльності організації.

Забезпечення дотримання прав людини лежить у серці 10 Принципів Глобального договору ООН. Українські компанії, які є учасниками найбільшої у світі асоціації відповідальних бізнесів, зобов’язалися дотримуватися прав людини на своїх підприємствах. Це складно, а іноді й неможливо робити в умовах війни, коли співробітники перебувають у ситуації постійної небезпеки. За понад рік повномасштабної війни Росія тисячі разів порушувала права людини в Україні. Весь світ побачив, якими вразливими є основоположні свободи індивіда, що забезпечують його життя і людську гідність, і як важливо стати на захист тих, чиї права зазнають грубого порушення.

Олександра Матвійчук підтримує роботу Глобального договору ООН в Україні і наголошує на важливості активної роботи над правами людини в бізнес-середовищі:

«Права людини, прогрес та мир нерозривно пов’язані. Але права людини втрачають значення, якщо їх залишити лише дипломатам, юристам чи експертам. Вони мають бути основою для прийняття рішень, так само як економічна вигода чи міркування безпеки. Україна платить високу ціну у протистоянні російській агресії та водночас проходить складну трансформацію на шляху до ЄС. Тому така важлива готовність українського бізнесу зі свого боку підтримати ціннісну рамку прав людини у цей транзитний період».

Щоби послабити руйнівний вплив воєнної агресії Росії, Глобальний договір ООН в Україні сфокусував свою діяльність на наданні різносторонньої гуманітарної підтримки українцям. Зокрема, організація допомагає долати психологічні наслідки війни завдяки онлайн-платформі безкоштовної психологічної допомоги Mental Help. На проєкті SEED підтримку отримують представники малих бізнесів з агросфери, яка постраждала від воєнної агресії Росії. У рамках антикорупційної програми ГД ООН в Україні займається поширенням серед українських бізнесів культури доброчесності, без якої неможливо залучити закордонні інвестиції для відновлення пошкоджених та зруйнованих українських міст. Також команда ГД ООН в Україні говорить про втрати від війни на всіх міжнародних заходах, у яких бере участь.

Експертиза Олександри Матвійчук у сфері правозахисту підсилить дії Глобального договору ООН в Україні у цьому напрямі. Спільними зусиллями вдасться зробити прогблему порушення прав людини в Україні більш видимою на міжнародній арені.

Олександра Матвійчук — українська правозахисниця, лауреатка премій імені Василя Стуса, «Захисник демократії» та низки українських та міжнародних премій у галузі прав людини. Організація «Центр громадянських свобод», яку очолює Олександра, у 2022 році отримала Нобелівську премію миру, завдяки чому українська мова вперше прозвучала на офіційній церемонії вручення Нобелівської премії. Цьогоріч Олександра увійшла до списку 100 найвпливовіших людей планети журналу Time.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter