Пресконференція за результатами освітнього проєкту “IT nation 2.0”

29.10.2022

28 жовтня в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» відбулась пресконференція за результатами освітнього проєкту «IT nation 2.0». 

Проєкт був покликаний забезпечити додаткові можливості для працевлаштування та підвищення конкурентоспроможності на ринку праці жителям підконтрольних Україні територій Донецької, Луганської областей та регіону Приазов’я (Бердянського, Мелітопольського та Пологівського районів Запорізької області) через надання сучасної ІТ-освіти. 

Відкрила захід генеральна директорка  Громадської спілки “Мережа Глобального договору в Україні” Тетяна Сахарук:

“10 січня 2022 розпочалось навчання на проєкті. З початком повномасштабного вторгнення постало величезне питання чи зупиняти проєкт. І тут я хочу подякувати своїй команді, команді IT nation 2.0. Проєкт не зупинився ні на мить.”

Проєкт продовжився, а ще й здійснив донабір учасників з усієї країни і реалізував усі заплановані активності, включно з додатковими міні-курсами, неформальною жіночою спільнотою, онлайн-хакатоном та фінальним онлайн ІТ-кемпом. Протягом року  проєкт «IT nation 2.0» охопив майже 4 тисячі українців. 

Учасники проєкту, переважно вразливі категорії населення, здобували знання зі спеціальностей: Frontend Base / Веброзробник (HTML), Frontend Advanced / Просунутий Фронтенд розробник, QA Manual / Ручне тестування програмного забезпечення, QA Automation /Автоматизоване тестування програмного забезпечення.

Понад 550 осіб успішно завершили навчання. Серед них половина –  жінки.

Середній вік випускників – 33 роки.

Паралельно із навчанням на освітній платформі учасники та учасниці взяли участь у 24 профільних вебінарах із професійних та соціальних навичок, мали змогу оволодіти додатковими знаннями на міні-курсах: Web-applications cyber security basics, Basics of programming in Python, English for IT course.

З метою сприяння професійному розвитку жінок в ІТ для учасниць проєкту було проведено 10 вебінарів, в рамках тематик побудови стратегії кар’єрного розвитку, варіантів професійного розвитку (зокрема, менеджерських позицій), жіночого лідерства, навичок ефективного управління командою тощо. 

“Оскільки для жінок важлива як інформаційна, так і емоційна підтримка, основною і довготривалою активністю для нас стала неформальна спільнота Woman in IT club”. Загалом, в рамках Woman in IT club було проведено 40 консультацій від фахівчинь і фахівців різних профілів. І за відгуками учасниць, саме групові зустрічі дали можливість винирнути з “болота новин” про війну і відновити навчання.” –  зазначила координаторка проєкту Оксана Погорілко.

Фінальний онлайн ІТ-кемп дозволив учасникам проєкту розширити своє професійне комьюніті та посилити навички у проходженні співбесід. 

Всі активності проєкту супроводжувались якісною та професійною менторською підтримкою. 

“Найсміливіші проявили здобуті навички на онлайн-хакатоні. Сумарно в хакатоні прийняли участь 94 учасники проєкту. А експертними консультаціями і оцінкою роботи команд займалися 25 менторів. Упродовж двох діб з невеликими перервами на мітинги з менторами учасники  застосовували навички, які здобули на проєкті «IT nation 2.0», генерували ідеї, шукали рішення, прокачували hard і soft skills.” – сказав асистент проєкту Андрій Перехода.

“Проєкт і його результати можна вимірювати різними показниками і по-різному визначати. Для нас IT nation 2.0  – це про людей і для людей. Наші учасники і учасниці долучились до проєкту зі своїми мріями, цілями, бажаннями, запитами. Ми щиро сподіваємось, що допомогли наблизитись до їхньої реалізації. Знаємо, що серед наших випускників є ті, хто продовжує навчання далі і ще більше занурюється в світ ІТ. Є ті, хто отримав запрошення на стажування або й бажаний офер. Хтось, здобувши більше знань про ІТ, знайшов себе на стику технічних і нетехнічних знань. Всім бажаємо не зупинятись на шляху до омріяної професії!” – підсумувала менеджерка проєкту Оксана Кавтиш.

Проєкт «IT nation 2.0» реалізувався Громадською Спілкою «Мережа Глобального Договору в Україні» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Поряд з цим його підтримали провідні ІТ-компанії України. Серед них: Intellias, NIX, Powercode Academy, BazaIT, EPAM, Powercode, Luxoft, Beetroot, Brocoders, Casers, Kernel, Luxoft DXC Technology Company, Parimatch Tech Academy, Railsware, SoftServe. За інформаційну підтримку протягом проєкту також дякуємо Дія.Бізнес та EASE.

Запис пресконференції можна переглянути за посилання.

Детальніше про проєкт.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter