Учасники SDG Innovators for Young Professionals та Climate Ambition Accelerator завершили навчання!

08.11.2023

7 листопада пройшла подія «Інновації та кліматичні рішення для сталого розвитку», яка об’єднала випускників двох акселераторів Глобального договору ООН в Україні: SDG Innovators for Young Professionals та Climate Ambition Accelerator. У заході взяли участь інноватори, експерти, лідери сталого розвитку, які представили найкращі кейси впровадження інноваційних рішень задля досягнення цілей у сфері клімату та сталості.

Генеральна директорка ГД ООН в Україні Тетяна Сахарук привітала випускників акселераторів з успішним проходженням інтенсивного навчання та плідною роботою над розробленням сталих рішень для своїх компаній:

«Обидві програми — важливі. Інновації — це щоденна праця над покращенням процесів або продукту, робота в команді й лідерство. Кліматичний акселератор розвиває компетенції у сфері захисту клімату. Коли західні інвестори розглядають Україну як потенційний ринок, завжди стоять питання безпеки, гарантій, фінансів і людського капіталу — з ким вони будуть працювати в Україні? Учасники акселераторів доводять, що хочуть розвиватися в бік європейських стандартів, і рухають зміни у своїх компаніях».

«Імператив інновацій: прогрес ESG через нестандартні рішення»

У рамках події відбулася панельна дискусія «Імператив інновацій: прогрес ESG через нестандартні рішення». Її модерувала Аліна Коновальченко, операційна директорка ГД ООН в Україні. Аліна наголосила, що принципи ESG не обмежуються екологічним аспектом, а мають значно ширший спектр застосування в бізнесі, і нагадала, що компанії-учасниці Глобального договору ООН в Україні мають унікальну можливість уже тепер готувати звітність зі сталого розвитку, яка відповідає стандартам обов’язкової нефінансової звітності ЄС.

Досвідом впровадження ініціатив, що підтримують екологічну складову сталого розвитку, під час панельної дискусії поділилася Ірина Шинкаренко, директорка з реклами та маркетингу Епіцентр, представниця Епіцентр К у Наглядовій раді ГД ООН в Україні:

«Епіцентр — перша компанія України, яка разом із партнерами запустила проєкт з утилізації батарейок. За час його реалізації було перероблено 110 тон батарейок. Це величезна площа землі, яку ми з вами не дали забруднити. Ми й далі будемо докладати всіх зусиль, щоби піклуватися про українське довкілля, особливо тепер, коли воно страждає від наслідків російської агресії».

Нині в суспільну складову сталого розвитку входить відповідальність бізнесів перед захисниками України. 45 військових, працівників Інтерпайп, загинули від російської агресії, 20 — пропали безвісти, багато отримали поранення. Людмила Новак, директорка з комунікацій компанії Інтерпайп, розповіла, як компанія займається реінтеграцією ветеранів, працівників компанії, що пройшли бойову службу в лавах ЗСУ. Цей кейс, який компанія розробляла під час участі в цьогорічному акселераторі для інноваторів, було представлено на цьогорічному Саміті Лідерів зі сцени Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

2021 року на Саміті Лідерів свій кейс презентувала компанія Фармак, яка цьогоріч знов брала участь в акселераторі ГД ООН в Україні. Компанія розробила проєкт зі збору й утилізації ліків, потрапляння яких у ґрунт та воду є дуже шкідливим для довкілля. Про це докладно розповіла Євгенія Піддубна, директорка з корпоративних комунікацій Фармак.

Сталий розвиток вигідний для бізнесу. Такої точки зору дотримується Віталій Верещагін, генеральний директор Caparol Україна. Він наголосив:

«У бізнесі для збільшення прибутку можна збільшити продажі, збільшити ціну або ж зменшити витрати. У короткостроковій перспективі це можна легко регулювати, приймаючи прості рішення. У довгостроковій перспективі це не працює, адже треба робити інвестиції для того, щоб компанія розвивалась. Інвестиції в сталий розвиток — це інвестиції з найбільшим коефіцієнтом ефективності. Навіть попри те, що іноді важко зробити кількісні розрахунки».

Яніна Ольховська, директорка з комунікацій, КСВ та залученості, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, розповіла про те, як банк працює над досягненням Цілей сталого розвитку:

«2020 року наш основний акціонер, BNP Paribas Group, анонсував стратегію «GTS 2025: Growth, Technology, Sustainability», і наш банк приєднався до неї, започаткувавши свій стратегічний напрям «Sustainable Stream». Зараз він включає роботу над трьома компонентами: прискорення переходу до сталої економіки, вуглецева нейтральність та сприяння загальної обізнаності про сталий розвиток».

SDG Innovators for Young Professionals

По завершенню дискусії відбувся пітчинг проєктів, які учасники SDG Innovators for Young Professionals розроблювали впродовж 6 місяців навчання на акселераторі. Проєкти оцінювало експертне журі, до складу якого увійшли:

  • Костянтин Кошеленко, заступник міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації;
  • Олена Фроляк, шеф-редакторка «Факти ICTV» та амбасадорка екологічного напряму ГД ООН в Україні;
  • Анатолій Клепач, співзасновник та голова UA Tech Network;
  • Валерія Кушнерчук, керівниця з корпоративних інновацій в Ukrainian Startup Fund.

Компанії представили такі проєкти:

  • «Ліки утилізуй — планету рятуй», «Фармак;
  • «Caparol Recycling Concept», Caparol Україна;
  • «Стати фінансовим партнером без бар‘єрів», UKRSIBBANK BNP PARIBAS GROUР;
  • «Програма реінтеграції та реабілітації ветеранів», Інтерпайп;
  • «Безпека під час війни», НЕК «Укренерго».

Серед цих потужних ініціатив журі обрало переможця — НЕК «Укренерго» з проєктом «Безпека під час війни». Вітаємо компанію!

Climate Ambition Accelerator

Глобальний договір ООН в Україні нагородив учасників Climate Ambition Accelerator, які впродовж 6 місяців навчались на програмі, щоб впроваджувати кліматичні ініціативи у своїх компаніях.

Вітаємо компанії із проходженням акселератора: AVGUSTA LLC (Tolk Energy Group), EY Ukraine, Enamine Ltd., Elementum Energy (Ukraine) LLC, EpicentrK, Metinvest Holding, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, Atmosfera Distribution, Asters, Interpipe, Shell Mobility in Ukraine, EPAM Systems Inc., Pravex JSC, ECOSYSTEM 4.0/operated as Treepilya, ZEZMAN Holding, SoftServe, LLC «OCTAVA CAPITAL», DTEK, NPC Ukrenergo та ETG.UA.


Глобальний договір ООН в Україні вже відкрив набір на нову навчальну програму — Business and Human Rights Accelerator. Її мета — допомогти бізнесам виявити ризики і впровадити системний підхід до дотримання прав людини в компанії відповідно до міжнародних норм. Реєстрація на акселератор триває до 14 грудня 2023. Щоб узяти в ньому участь, ЗАПОВНІТЬ ФОРМУ.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter