36 років трагедії на Чорнобильській АЕС

26.04.2022

36 років тому відбувся вибух на Чорнобильській атомній електростанції. Це стало найбільшою техногенною катастрофою у світі. За різними підрахунками, від наслідків радіаційного опромінення загинули від кількох десятків до кількох сотень тисяч людей.

На жаль, сьогодні трагічна історія має шанс на повторення. У перші дні повномасштабної війни російські військові захопили Чорнобильську АЕС, а її працівників узяли в заручники. 31 березня армія рф покинула станцію, частково знищивши її архів та завдавши непоправних збитків дослідницьким лабораторіям, розташованим у Чорнобилі.

Сьогодні в Україні працюють 8 ядерних енергоблоків. У ніч на 4 березня внаслідок обстрілів російських військових спалахнула пожежа на Запорізькій АЕС. Якби її не вдалося ліквідувати, радіаційний вибух міг би стати в 10 разів страшнішим, ніж стався в Чорнобилі 1986 року.

Поки росіяни і далі бомбардують українські міста, загроза нової ядерної катастрофи європейського масштабу не зникає. Ядерна безпека світу залежить від перемоги України у війні із російськими загарбниками. Допоможіть українцям у боротьбі за мир та безпеку!

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter