В Україні вдруге відбувся захід Ring the Bell for Gender Equality

10.03.2021

10 березня в шістдесяти країнах світу одночасно відбулася подія Ring the Bell for Gender Equality. Захід присвячений  розвитку економічної спроможності жінок, і Україна долучилася до нього вдруге.

Через карантинні обмеження захід пройшов у онлайн-форматі, але більшість спікерів змогли взяти участь в обговореннях особисто, у приміщенні «Освіторії» в Києві. Столичному заходу передували аналогічні ініціативи у Львові, Харкові, Вінниці та  Херсоні. Спеціальною темою цьогорічного заходу стало «Жіноче лідерство».

Під час офіційної церемонії відкриття Генеральна директорка Глобального договору ООН в Україні Тетяна Сахарук зазначила: «Сьогодні на Ring the Bell for Gender Equality ми піднімаємо три важливі теми. По-перше, це рух компаній до ґендерної рівності завдяки впливу на них громадського сектору та прикладів успішного впровадження ґендерної рівності в інших компаніях. По-друге, це позитивні зміни в компанії з ініціативи працівників, а також — взаємодію бізнесу та сімейних цінностей. Цього року разом із Ring the Bell for Gender Equality ми запускаємо міжнародну програму Target Gender Equality, у рамках якої впродовж року будемо говорити з локальними та міжнародними експертами про розвинення культури ґендерної рівності в бізнесі».

Як зауважила Голова представництва ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова: «Цьогоріч Ring the Bell for Gender Equality відбувається за дуже особливих обставин: внаслідок пандемії COVID-19 багато жінок стали незахищеними, втратили роботу, більше часу почали приділяти догляду за дітьми. Але коронакриза має й позитивний бік: вона дала можливість проявитися жіночому лідерству як у бізнесі, так і в боротьбі з пандемією».

Ключовою спікеркою заходу стала засновниця і виконавча директорка Horizon Capital Олена Кошарна, яка назвала кілька українських компаній, якими успішно керують жінки, і зазначила: «За всю історію існування Horizon Capital  очолювали лише жінки, і я думаю, що це ключова причина успіху нашої організації. Ми щодня маємо працювати над тим, щоб вже у найближчому майбутньому жити у світі, в якому 50% ключових посад і в бізнесі, і в політиці займають жінки. Подія Ring the Bell for Gender Equality покликана пришвидшити цей процес. Крім того, ми маємо виховати нове покоління, яке буде вірити у силу жінок. Особисто я виховувалася в сім’ї, де мені ніколи не казали, що є щось неможливе для мене, і це дуже повпливало на мій кар’єрний розвиток».

У межах заходу відбулися три панельні дискусії.

Ring the Bell покликаний підвищити обізнаність про Принципи розширення прав і можливостей жінок (Women Empowerment Principles – WEPs). Тож першою дискусією стало обговорення «WEPs як ефективний інструмент промоції гендерної рівності та жіночого лідерства в бізнесі». Участь  взяли HC-директорка StarLightMedia Людмила Довгоброд та Софі Джугелі, СFО грузинської компанії Terabank. Модерувала захід Нарміна Стрішенець, керівниця відділу комунікації й адвокації ООН Жінки в Україні.

Другу дискусію «Ініціативи з промоції гендерної рівності» модерував Борис Джанжалія, офіційний радник Міжнародної фінансової корпорації, IFC. Участь  в обговореннях взяли Олена Волошина, керівниця IFC в Україні та Альона Герасимова, директорка Pact в Україні.

Керівниця діяльності IFC в Україні Олена Волошина зауважила: «Розширення прав і можливостей жінок має ключове значення не лише для досягнення глобальних цілей сталого розвитку, а й для ефективної бізнес-стратегії. Ось чому IFC має на меті збільшити участь жінок у приватному секторі як керівників, службовців, підприємців, постачальників та споживачів. Ми будемо продовжувати співпрацювати з Організацією Об’єднаних Націй, приватними та державними компаніям, інвесторами та політиками, щоб допомогти зменшити гендерний розрив та забезпечити гендерну рівність у бізнесовому середовищі».

Директорка Pact в Україні Альона Герасимова наголосила: «Ми віримо у співпрацю в трикутнику «бізнес-влада-громадянське суспільство» і переконані, що жінки та дівчата здатні змінити наш світ на краще.

Темою третьої дискусії стало обговорення тези «Бізнес означає рівність», яку змодерувала директорка Фонду Олени Пінчук Ольга Руднєва. До участі у цьому обговоренні було залучено співзасновників компанії Biosphere Corporation Андрія Здесенка та Ірини Нестеренко, засновників компанії Gastrofamily Дмитра та Олену Борисових; а також сім’ю Тодорчуків: Олександра (засновника Uanimals) та Марію ( засновницю «Клубу Добродіїв»).

Після завершення панельних дискусій відбулася церемонія символічного «дзвону» Ring the Bell for Gender Equality, у якій взяли участь всі учасники заходу. Глобальний «дзвін» символізує відкриття чи закриття бірж і має на меті привернути увагу приватного сектору до ключової ролі, яку він може відігравати у просуванні гендерної рівності для досягнення 5 Цілі сталого розвитку. Завдання 5.5 цієї Цілі полягає у забезпеченні всебічної і реальної участі жінок та рівної для них можливості для лідерства на всіх рівнях прийняття рішень у політичному, економічному та суспільному житті.

А після «дзвону» представники всіх охочих компаній підписали Women Empowerment Principles. Серед підписантів: Caparol Україна, ДТЕК, EY Україна, Apple Consulting та Укрзалізниця.

WEPs – це набір принципів, що є інструментом для керівництва бізнесів у сприянні гендерній рівності та розширенні можливостей жінок на робочому місці, ринку праці та в суспільстві.  Розробили принципи Глобальний договір ООН та ООН Жінки у 2010 році. Приєднуючись до спільноти WEPs, генеральний директор засвідчує свою прихильність до Цілей сталого розвитку ООН. Так, найвище керівництво компанії починає працювати над розширенням можливостей жінок, які у ній працюють. Це включає: рівну оплату праці за однакову якість виконаного завдання, практику гендерної збалансованості у ланцюгах поставок та нульову толерантність до сексуального домагання на робочому місці. Більше про програму WEPs читайте ТУТ.

Нагадаємо, що цьогоріч Україна вперше приєдналася до міжнародної програми Target Gender Equality. Це флагманська глобальна ініціатива впливу, що закликає та підтримує компанії встановити амбітні цілі участі та лідерства жінок у бізнесі. 

Другий рік поспіль подію Ring the Bell for Gender Equality організовує Глобальний договір ООН (UN Global Compact) спільно з ООН Жінки (UN Women), Жінки в Біржових інвестиційних фондах (Women in ETF`s), Світовою федерацією бірж (World Federation of Exchanges), Міжнародною фінансовою корпорацією (International Finance Corporation), членом Групи Світового банку, у партнерстві з Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарії,  та Ініціативою стійких фондових бірж (Sustainable Stock Exchanges Initiative), за підтримки та у співпраці з проєктом «Жінки України: залучені, спроможні, незламні», який фінансується урядом Канади та впроваджується міжнародною організацією Пакт.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter