Війна Росії проти України може спричинити голод для сотні мільйонів людей у світі

20.03.2022

Понад 400 млн людей у ​​всьому світі залежать від постачання зерна з України. Пшениця є ключовим товаром для глобальної продовольчої безпеки. Тільки Україна експортує приблизно 10 % всієї пшениці і майже 16 % всієї кукурудзи у світі, тоді як на ці культури припадає третина всієї їжі світу.

Російське військове вторгнення вже зірвало удобрення озимих культур та порушило поставки палива, добрив і насіння. Ситуація війни унеможливлює посівну ярих культур в Україні, що неодмінно призведе до глобальної продовольчої кризи у світі.

Якщо в найближчі дні чи тижні не примусити Путіна припинити війну, світу не вистачить приблизно 60 млн т пшениці, 38 млн т кукурудзи та 10,5 млн т ячменю, не враховуючи олійних культур. Щоби повернутися до довоєнного рівня експорту продукції з України, знадобиться кілька років.

«Росія цілеспрямовано працює на знищення України, підриваючи склади з запасами продуктів для населення всієї країни. Більше того, злочинні дії Путіна в Україні загрожують голодом усьому світу. Такі країни, як Пакистан, Ліван, Лівія, Туніс та Ефіопія, найбільше у світі залежать від постачань української пшениці. Якщо Україна не зможе експортувати їм пшеницю, ці країни потерпатимуть від голоду», — стверджує Алекс Ліссітса, Амбасадор економічного напряму Глобального договору ООН в Україні, генеральний директор «ІМК».

  • Єгипет: понад 32,5 % громадян живуть за межею бідності,
  • Ємен: 1,2 млн вагітних жінок або жінок, які вигодовують дітей, і 2,3 млн дітей віком до 5 років потребують лікування через гостре недоїдання,
  • Індонезія: 14,3 % населення живуть за межею бідності, а 19,4 млн людей не можуть задовольнити свої харчові потреби,
  • Бангладеш: 40 млн людей залишаються без продовольства, а 11 млн страждають від гострого голоду,
  • Ефіопія: 5,9 млн людей мають гостру потребу в їжі,
  • Ліван: 22 % ліванських домогосподарств не мають продовольчої безпеки,
  • Лівія: 83 % людей живуть менше ніж на 1,25 дол. США на день, 699 тис. людей не мають продовольства,
  • Пакистан: 20,5 % населення недоїдає, 44 % дітей віком до 5 років відстають у розвитку,
  • Ірак: 2,4 млн людей гостро потребують їжі та допомоги для існування.

«Після тижня російської війни в Україні ціна пшениці зросла на 26 % або майже на 85 доларів за тонну. У середньостроковій перспективі припинення експорту з України та Росії може підвищити ціни на світовому ринку на 30 % у 2022 році. Санкції (SWIFT) і вилучення основних міжнародних постачальників сільськогосподарської техніки та сировини з Росії зменшать врожайність у країні-агресорі теж. Тому ми всі повинні докласти максимум зусиль, щоби примусити російську владу припинити військову агресію негайно на території незалежної європейської держави», — переконаний Олег Нів’євський, професор економіки Київської школи економіки.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter