У Києві відбувся AI WEEKEND

08.04.2024

31 березня у Києві Глобальний договір ООН в Україні разом із DTEK Academy провели інтерактивний захід AI WEEKEND про виклики та можливості використання штучного інтелекту. Захід відбувся в рамках Business and Human Rights Accelerator.




Відкрила подію Аліна Коновальченко, операційна директорка Глобального договору ООН в Україні:

Неможливо досягати прогресу, ігноруючи сучасні тренди. Саме тому ми говоримо про штучний інтелект. Цього року ГД ООН в Україні очолив Ukraine Business Compact, в рамках якого вже понад 700 бізнесів зобов’язались підтримувати відбудову України. Звісно, бізнеси, які обіцяють інвестувати в Україну, також працюють зі штучним інтелектом, тому ми маємо бути на одній хвилі, щоб якісно вкладатися у відбудову нашої країни.


Готьє Вассер, виконавчий директор бізнес-аналітики Фішера в UC Berkeley, Hass School of Business і Амбасадор ГД ООН в Україні напряму «AI & Business Analytics»
, поділився своїми знаннями та напрацюваннями у сфері штучного інтелекту під час майстер-класу.

 

Якщо ви володієте штучним інтелектом, вам будуть доступні дві ключові речі: видимість і час. Видимість дає вам знання свого поточного стану та кінцевої мети, а це — основа для прийняття правильних рішень. По-друге, якщо у вас немає часу на помилки, навчання та повторення — ви не зможете прогресувати. Економія часу відкриває вам шлях до нових можливостей.

Говорячи про етику використання AI, Готьє Вассер зауважив, що штучний інтелект має бути інструментом «в руках дорослої людини»:

Єдиний інтелект, який має ШІ – це ви. Машина – це інструмент, яким ви керуєте. Ви – альфа і омега штучного інтелекту, бо саме ви вирішуєте, що він має робити. Це ви обираєте дані та контролюєте процес від початку до кінця. Не забувайте про це.

Економія часу, оптимізація робочих процесів, інсайти, які надихають до нестандартних рішень — це все про позитивний бік використання AI. Але як бути з негативними наслідками інновацій та регулювати етичні виклики?

Спікер наголосив на тому, що штучний інтелект має керуватися, в першу чергу, його користувачами, а також внутрішнім управлінням і законом. 


Анна Булах, членкиня комітету зі ШІ при Міністерстві цифрової трансформації, детально розповіла про регулювання штучного інтелекту і зауважила, що станом на сьогодні питання регулювання AI досі в розпалі й на міжнародному рівні. 

Так, Анна є членкинею експертного комітету з питань розвитку сфери штучного інтелекту в Україні, сформований Мінцифрою. До складу комітету входять представники бізнесу, українських та зарубіжних IT-компаній, сфери охорони здоров’я та медицини тощо.

Анна наголосила на важливості саморегулювання контенту, створеного штучним інтелектом, а також інформування аудиторії щодо того, що той чи інший текст або зображення створені AI.

Дуже важливо пам’ятати, що відповідальність лежить на компанії. Не на технології, не на рішеннях технології, а саме на менеджменті, який працює з даними та ухвалює ті чи інші рішення.


Леонід Полупан, директор Microsoft в Україні та країнах Балтії
, зазначив, що термін «AI» був відомий комп’ютерній науці ще з 1950-х років, але тільки зараз увійшов у мейнстрім завдяки своїм вражаючим можливостям. Багато людей уже використовують штучний інтелект у своєму повсякденному житті, навіть не здогадуючись. Рекомендовані слова під час введення тексту, запропоновані пісні в списках плейліста, прокладені маршрути подорожей з урахуванням поточного трафіку та подача релевантної інформації в браузері на основі наших уподобань — усе це AI.

Також експерт додав, що як і будь-яка трансформаційна технологія, AI поряд зі своїми перевагами несе в собі невід’ємні ризики.

Щоб орієнтуватися в цьому ландшафті, ми вважаємо, що країни та суспільства повинні брати участь у інклюзивному, демократичному діалозі, щоб визначити межі та правила, які захищатимуть права людей. Корпорація Microsoft глибоко віддана розвитку відповідального штучного інтелекту та запровадила кілька заходів для усунення ризиків, пов’язаних із розробкою та розгортанням штучного інтелекту. Наприклад, ми окреслили шість ключових принципів, якими, на нашу думку, слід керуватися під час розробки та використання ШІ: справедливість, надійність і безпека, конфіденційність і захищеність, інклюзивність, прозорість та підзвітність.

«Зрештою, відповідальний штучний інтелект — це колективні зусилля, і ми прагнемо створити майбутнє, де штучний інтелект буде служити всім етично та прозоро», – підсумував Леонід Полупан.

Також під час розмови про питання безпеки ШІ, експерти зійшлись на думці про те, що глобальну небезпеку несе не сама технологія, а люди, які нею користуються. AI — це інструмент, який важливо опанувати і застосовувати в рамках законодавчих вимог.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter