У рамках UBC пройшов перший воркшоп із Мінекономіки України

20.03.2024

18 березня в рамках Ukraine Business Compact відбувся перший воркшоп із Міністерством економіки України. Міністерство та великий бізнес розпочали роботу над втіленням інвестиційних проєктів у перспективних секторах української економіки, а також обговорили можливості побудови міцних міжнародних партнерств на платформі UBC, до якої вже долучились більше ніж 700 міжнародних компаній.

Ukraine Business Compact — це платформа, що обʼєднує міжнародні компанії, які готові підтримувати стале економічне відновлення України. Офіційна презентація UBC відбулася 2023 року на Конференції з питань відновлення України. Участь у ній узяли FCDO (Міністерство закордонних справ, у справах Співдружності та розвитку Великої Британії) та Уряд України. Нині Глобальний договір ООН в Україні в партнерстві з Урядом України тепер є приймаючою стороною Ukraine Business Compact.

Напередодні воркшопу підписанти UBC пройшли опитування. За його результатами, 34 % респондентів заявили, що вже інвестують в українську економіку під час війни, а ще 39 % розглядають таку можливість. Про це повідомив заступник Міністра економіки Володимир Кузьо під час виступу на відкритті першого семінару в рамках платформи UBC, до роботи якого долучилось 238 учасників.

«Наш пріоритет цього року — залучення інвестицій у реальний сектор економіки. Україна пропонує можливості для інвестицій у різні сектори, починаючи від енергетики та інфраструктури до сільського господарства та високих технологій. Наш Уряд прагне створити сприятливе бізнес-середовище, яке заохочує підприємництво, стимулює зростання та сприяє інноваціям і екологічній конкурентоспроможності», — наголосив Володимир Кузьо.

Україна активно бере участь у створенні механізмів підтримки інвесторів та пом’якшення ризиків, включно з ініціативами щодо страхування воєнних ризиків та надання фінансових гарантій для інвестицій. Уряд тісно співпрацює з міжнародними організаціями та експортно-кредитними агентствами.

Також Володимир Кузьо повідомив, що Мінекономіки працює над розвитком агенції із залучення інвестицій, яка буде працювати, як «єдине вікно» для інвесторів. Головна ідея — об’єднати разом із міжнародними партнерами зусилля задля залучення і подальшого супроводу інвесторів. UBC має стати мостом, який об’єднає зусилля уряду та бізнесу.

Заступник Міністра економіки України Олексій Соболев презентував перелік першочергових реформ і План України для реалізації програми Ukraine Facility, який передбачає здійснення структурних реформ у державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання. Реалізація Плану сприятиме європейській інтеграції України та подальшому стійкому розвитку економіки.

У рамках сесії відповідей на питання представники Міністерства економіки України відповіли на запитання, які цікавили представників компаній. Зокрема мова йшла про правила закупівель, механізми гарантування інвестицій, локалізації виробництва в Україні та багато інших. Заступник Міністра економіки України — Торговий представник України Тарас Качка відповів на запитання щодо перспектив розблокування українсько-польського кордону. Представники урядового офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest розповіли підприємцям про державні стимули для інвестицій. Загалом під час спілкування з боку бізнесу було передано понад сотні практичних запитань, відповіді на які фахівці Мінекономіки та UkraineInvest нададуть на  наступній сесії.

У найближчі два місяці пройдуть семінари в секторальних групах у пріоритетних для інвестицій галузях, а потім представники бізнесу і влади перейдуть до зустрічей з обговорення конкретних інвестиційних проєктів.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter