20 українських компанії розпочали навчання на Climate Ambition Accelerator!

31.05.2023

Попри неспокійну ніч через обстріли українських міст із боку Росії, учора, 30 травня, відбулося офіційне відкриття навчальної програми від ГД ООН Climate Ambition Accelerator. Мета цієї програми — допомогти бізнесам досягти прогресу у встановленні науково обґрунтованих показників викидів відповідно до сценарію 1.5°C та створити чіткий шлях переходу до «чистого нуля» до 2050 року.

Україна бере участь у програмі вдруге. Цьогоріч 20 компаній будуть працювати над кліматичними складниками своєї діяльності. Серед них: AVGUSTA LLC (Tolk Energy Group), Ernst and Young LLC — Ukraine, Enamine Ltd., Elementum Energy (Ukraine) LLC, EpicentrK, Metinvest Holding, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, Atmosfera Distribution, Asters, Interpipe, Shell Mobility in Ukraine, EPAM Systems Inc., Pravex JSC, ECOSYSTEM 4.0/operated as Treepilya, ZEZMAN Holding, SoftServe, LLC «OCTAVA CAPITAL», DTEK, NPC Ukrenergo та Mind.UA.

Під час відкриття програми виступила генеральна директорка ГД ООН в Україні Тетяна Сахарук. Вона переконана, що Україна потребує екологічних ініціатив уже сьогодні:

«Чи доречно займатися питаннями клімату зараз, коли країна палає? Я вважаю, що чекати не можна. Треба працювати вже тепер, щоб одразу після війни в нас уже були чіткі рішення щодо того, як працюватимуть бізнеси і який екологічний спадок ми залишимо своїм дітям. Сьогодні на навчання зібралося 20 компаній. І це свідчить, що український бізнес хоче й може бути цивілізованим, сталим і відповідальним. Я дякую кожному учаснику особисто, бо розумію, що непросто бути лідером змін у своїх компаніях.

Відбудуємо Україну краще — це принцип, за яким ми живемо. Минулого року його було презентований на Ukraine Recovery Conference в Лугано. Цьогоріч перелік принципів розширюється. Українські компанії запрошені підписати принципи URC в Лондоні. Глобальний договір ООН в Україні стає «домом» для URC-принципів. Це означає, що протягом усього року, до наступної конференції, ми будемо працювати над втіленням принципів у реальні дії. І ми будемо робити це разом із вами».

На відкриття програми завітали представниці Міндовкілля України: Вікторія Киреєва, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, та Юлія Морозова, заступник директора департаменту запобігання промисловому забрудненню та кліматичної політики Міндовкілля. Пані Вікторія підкреслила важливість кліматичних дій в Україні для спільного з країнами ЄС руху до кліматичної нейтральності. А пані Юлія наголосила, що відбудова України має базуватися не лише на відновленні зруйнованих об’єктів, у тому вигляді, у якому вони були раніше, але й з урахуванням кліматичних цілей та відповідно до Європейського зеленого курсу. Також вона розповіла про ініціативи Міндовкілля, які сприяють інтеграції України в ЄС:

«Європейський зелений курс може стати основою для післявоєнної відбудови України. Сьогодні Україна докладає максимум зусиль для створення кліматично нейтрального європейського континенту. Міндовкілля активно працює над створенням національної кліматичної політики. Влітку 2021 року уряд України схвалив оновлений національний визначений внесок до 2030 року. Уже зараз ми працюємо над створенням кліматичного офісу, який буде сприяти кроссекторальній взаємодії та координації всіх сфер економіки, над проєктом Рамкового закону про основні засади кліматичної політики України, розробили план заходів із реалізації кліматичних політик у рамках участі в глобальній ініціативі зі скорочення викидів метану. Уже не перший рік Міндовкілля займається впровадженням національної системи з торговлі квотами на викиді парникових газів. Для цього 2020 року було запроваджено систему моніторингу та верифікації викидів парникових газів. Проте ми ще маємо проробити колосальну роботу. Уже зараз ми маємо використовувати час для активної підготовки до впровадження нових стандартів та розбудови кліматичної політики».

Організовувати навчальний процес і підтримувати учасників упродовж усієї програми буде Юлія Гелажис, координаторка програми Climate Ambition Accelerator в Україні разом із проєктним менеджером Олександром Висоцьким. Під час відкриття акселератора Юлія ознайомила учасників із планом навчання та відповіла на їхні найпоширеніші запитання.

Після цього представники 20 компаній відвідали першу лекцію акселератора. Її провела Марта Трофімова, менеджерка зі сталого розвитку компанії Kernel, яка докладно розповіла учасникам про обрахунки обсягів викидів парникових газів для різних видів підприємств.

Навчання на акселераторі триватиме до вересня цього року. Найуспішніші кейси компанії зможуть представити на Саміті Лідерів, що відбудеться восени в Нью-Йорку в рамках Генеральної Асамблеї ООН, або на COP28, найбільшій кліматичній конференції ООН.

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter