Climate Ambition Accelerator запущено!

21.06.2022

21 червня відбулося урочисте відкриття програми Climate Ambition Accelerator від Глобального договору ООН, присвячене екологічній модернізації. Подія була відкритою для всіх охочих. Учасників, які розпочинають навчання на кліматичному акселераторі, привітали запрошені спікери — спеціалісти зі сфери екології й бізнесу, які обговорили перспективу відновлення України з урахування передових досягнень у сфері захисту довкілля.

Climate Ambition Accelerator — це навчальна програма для бізнесу, яка покликана допомогти підприємствам досягти прогресу у встановленні науково обґрунтованих показників викидів відповідно до ініціативи 1,5°C та створити чіткий шлях переходу до «чистого нуля» до 2050 року.

Навчання на ній розпочинають 11 українських компаній: НАК «Нафтогаз», ПрАТ «Укренерго», DTEK, Ernst and Young LLC — Ukraine, Asters Law Firm Attorneys Partnership, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, LLC Firm Astarta Kyiv, LLC «OCTAVA CAPITAL», МХП, Carlsberg Ukraine, Limited liability company «Parimatch». Навчання на акселераторі триватиме до кінця року, але сама програма розрахована на два роки, під час яких компанії будуть поступово впроваджувати ініціативу науково обґрунтованих цілей у свою діяльність.

Захід розпочався хвилиною тиші в пам’ять воїнів України, які загинули у війні з Росією.

Генеральна директорка ГД ООН в Україні Тетяна Сахарук наголосила, що проведення акселератора зараз в Україні стало можливим завдяки ініціативі компаній-учасниць програми:

«Завдяки вашій готовності навчатися попри все та розвивати екологічний напрям у своїх компаніях ми зараз запускаємо акселератор. Ми всі знаємо, що війна закінчиться, а нам із вами — відбудовувати Україну. Цей акселератор дасть вам можливість спілкуватися з учасниками програми з усього світу. Але вашим найбільшим досягненням для України стануть ваші науково обґрунтовані цілі зі зменшення викидів».

Координаторка екологічних проєктів ГД ООН Ольга Євстігнєєва зазначала, що Climate Ambition Accelerator складається з трьох модулів, а саме: «Основи», «Бізнес-кейс» та «Імплементація», що робить його дуже практичним для українського бізнесу.

«Наша мета — щоби науково-обгрунтовані цілі щодо скорочення викидів стали практичним посібником для українського бізнесу. Щоби ми досягли домовленості щодо їхнього встановлення та поступової імплементації. Адже лише завдяки цьому Україна зможе досягти кліматичної нейтральності в унісон із Європою. Тема екологічної модернізації сьогодні важлива з погляду впровадження енергоефективних технологій, які є необхідними в розрізі відмови від російського викопного палива. Я сподіваюсь, що ці знання дозволять відбудувати українську промисловість та зелену енергетику, що зробить Україну частиною сильної індустріалізованої Європи без митних обмежень», — резюмувала Ольга.

Андрій Гунько, координатор проєкту GIZ, розповів про фінансовий інструмент GIZ підтримки екологічної модернізації українського бізнесу. Він передбачає фінансову підтримку українських промислових компаній, які першими почнуть модернізувати виробництва відповідно до принципів НДТМ. Загальна сума допомоги українському бізнесу становить 6 млн євро.

Також Андрій докладніше прозповів про імплементацію Найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ). Вона складається з чотирьох кроків:

  • зменшення викидів найбільших виробництв України;
  • промоції використання НДТМ та заклик до промисловості інвестувати в них;
  • послідовного застосування концепції інтегрованого запобігання та контролю рівня забруднення в промисловому секторі;
  • покращення адміністративної та фахової спроможності відповідальних державних органів та суб’єктів господарювання задля виконання Директиви про промислові викиди.

Також під час заходу виступив Грегорі Цуріс, радник ЄС щодо Зеленої угоди в Україні:

«Зелена угода ЄС — це економіка майбутнього, чиста від вуглецевих викидів і забруднення. Уже багато зусиль було докладено, щоби до 2050 року втілити цю масштабну ініціативу в життя. У 2021 році українська влада зробила великий крок для входження в діалог щодо Зеленого курсу й заявила про намір трансформувати економіку відповідно до цієї ініціативи. Крім того, зелений перехід є частиною євроінтеграційних зобов’язань України. Тепер, під час війни з Росією, ми говоримо про відновлення України. І ми б хотіли, щоби воно було «зеленим». Незабаром ми анонсуємо проєкт, покликаний підтримати ініціативи бізнесу, які об’єднують інновації та зелену економіку. Він розпочнеться наприкінці року й може бути корисним для українського бізнесу».

 

Андріус Кубілюс, депутат Європейського парламенту, привітав Україну з отриманням рекомендації Європейської комісії щодо надання їй статусу кандидата в члени ЄС і побажав успіху на голосуванні саміту Європейської ради 23–24 червня:

«Україна героїчно захищає Європу від російської агресії. При цьому вона зазнає дуже великих втрат. Для відновлення країни важливо імплементувати план Маршалла. За останніми підрахунками, для відновлення України треба від 500 млрд до 1 трлн євро. Важливо правильно використати ці кошти, щоб отримати з них максимальну користь для України. Тому ми називаємо план Маршалла «зеленим планом», бо він має також має врахувати Зелену угоду ЄС для трансформації економіки України. Воєнна агресія Росії проти України змусила Європу переглянути концепцію Зеленої угоди та працювати над її якомога швидшою реалізацією. В України є великий потенціал розвивати зелену енергетику всередині країни і стати її постачальником для Європи».

Андріус Кубілюс переконаний: із підтримкою західної спільноти Україна переможе у війні й через певний час зможе стати членом ЄС, пройшовши шлях внутрішніх трансформацій.

На думку Олени Фроляк, Амбасадорки екологічного напряму діяльності ГД ООН в Україні, безумовним пріоритетом для влади в Україні сьогодні є й має бути збереження життя людей, проте захист і відновлення довкілля також не мають бути поза увагою.

«Після війни нам доведеться дуже багато відновлювати. Хочеться, щоби при цьому ми орієнтувалися на найкращий європейський досвід містобудування. Варто не забувати, що екологічні проблеми в Україні пов’язані не лише з російською агресією. Ми маємо змінювати ставлення до річок та інших природних угідь якомога швидше, щоби через кілька десятків років вони не занепали».

Незабаром на українських учасників Climate Ambition Accelerator чекає знайомство одне з одним та з фасилітаторами і плідне навчання із встановлення науково обґрунтованих цілей зі зменшення викидів. Бажаємо натхненного навчання для розвитку українського бізнесу та країни!

 

Поширити новину:
FacebookLinkedInTwitter